Оглеждате ли се за лечебни храни, които да повлияят положително на имунната ви система, да се възстановите след настинка или просто да се почувствате (и да сте) по-здрави?

Пресен мед (от питата)

Изненадани ли сте, че медът е в списъка? Често асоциираме меда като подсладител за чая, но той е толкова повече неща. Медът наистина има лечебни свойства - за лекуване на рани, изгаряния и ожулвания, освен това облекчава възпаленията, убива микробите и е естествен източник на енергия. Пресният мед съдържа много антиоксиданти, витамини, минерали и елементи, които го превръщат в мощна питателна храна, която наистина е била използвана като лекарство в миналото.

Чесън

Чесънът стана много известен от фантастичните сюжети като "оръжие срещу вампири", но ако изключим фикцията - той е много вкусен и дори още по-полезен. Познат с неприятния си мирис, чесънът помага в лечението на инфекции - кожни и не само, намалява кръвното налягане, предпазва сърцето, а и е антибиотик. Добавяйте щедро към салати, супи или манджи - почти всичко е по-вкусно с чесън, признайте.

Броколи

Ако не обичате броколи, определено пропускате. Макар вкусът им да не е за всеки, има толкова начини да ги приготвите, че със сигурност ще намерите идеалния за вас начин за консумиране. Броколите съдържат витамини, минерали и фибри. Освен, че са супер питателни, се смята, че понижават риска от рак. Добавете към салата, спагети или супа... всъщност, рецептите нямат край.

Джинджифил

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Както режете чесън за гозбата си, защо не добавите и малко джинджифил? Той е лютив корен или стебло, които от векове се използват за готвене, а и в медицината. Джинджифилът помага срещу стомашни болки, срещу сутрешно гадене, освен това има антивъзпалителни свойства и облекчава болката. Да не говорим, че подсилва имунната система.

Картофи

Картофите са пълни с витамини, минерали и фибри и са известни с това, че облекчават напрежението и главоболието, като намаляват серотонина, добре влияят и на възпаления, предотвратяват сърдечните болести и подобравят дейността на мозъка.