Мечтите и представите на много хора за лятото се изразяват в излежаване по бански на най-близкия шезлонг. За тези, които обаче все още не са на морето и не усещат освежаващия бриз, имаме няколко универсални, но ефективни съвета как да се спасите от жегите.

1. Подходящи летни материи

Започнете с носенето на дрехи от дишащи материи – платове, които не само помогнат за охлаждането ви, но и поддържат температурата на тялото. Обърнете внимание на памука, лена и вискозата – това са платове, които ще станат ваши верни приятели в голещите дни.

2. Не пренебрегвайте течностите

Човешкото тяло е способно да саморегулира телесната температура. Но за да не се провали, е важно да пиете достатъчно вода. Това не означава, че трябва да пиете по 20 чаши на ден и да се надявате, че жегата ще ви заобиколи. Достатъчно е да изпиете дневната норма от 8 чаши вода. Също така не забравяйте, че ако спортувате активно или се потите много през лятото, трябва да пиете малко повече от 8 чаши. Разпределете тази течност равномерно през целия ден.

3. Носете SPF

Редовното нанасяне на SPF защита в горещо време е основното правило, което ще помогне на тялото ви да се справи с жегата. Припомняме, че средствата за защита от UV лъчи трябва да са под ръка не само през лятото, но и през другите сезони. Основното правило при избора на козметичен продукт със SPF е неговата текстура: не трябва да бъде прекалено водниста, гъста или мазна. В противен случай рискувате да запушите порите си и да блокирате хидратацията на кожата.

4. Забравете за продуктите за нощна грижа

В света на красотата все още има активен дебат за необходимостта от използване на козметика през нощта. Но що се отнася до топлината, правилата са много по-лесни – никакви плътни или тежки продукти за грижа за кожата. Не влошавайте ситуацията с крем или серум и в никакъв случай не изоставяйте хидратиращата грижа по това време на деня. Нощта е най-доброто време за възстановяване на кожата, тъй като тогава регенеративните процеси в дермата протичат най-интензивно.

5. Използвайте охлаждащите течности

Ако решите да сложите лед върху най-горещата част от тялото си или в напитката си, правите грешка. Вместо това е по-добре да изпиете един топъл чай, така ще регулирате температурата на тялото си и ще спрете потенето. По този начин значително ще ускорите процеса на охлаждане на цялото тяло.