Панкреасът е достатъчно важен орган в човешкия организъм. Отговорен е за храносмилането и обмяната на веществата. Тази голяма жлеза отделя панкреатичен сок, инсулин и глюкагон. Когато се наруши нейната функция се проявяват различни патологии - панкреатит, захарен диабет, псориазис и т.н. Средствата, използвани в народната медицина са проверена през вековете. Ето три природни рецепти, които намират място в лечението на проблеми с панкреаса:

Рецепта №1

Извлек от копърово семе

1 чаена лъжичка смляно копърово семе се залива с 200 мл гореща вода и се оставя за 1 час. След това се прецежда и се изпива на малки глъдки до края на деня.

Рецепта №2

Овесена каша

Овесените ядки са полезни за панкреаса, приготвени във всякакъв вид. Най-препоръчваната е семплата овесена каша с вода без масло и без сол, която се консумира по няколко пъти на ден в продължение на една седмица. Особено полезна е закуската с овесена каша. Тъй като бързо може да ви омръзне овесената каша, може да я замените с извлек от овесени ядки.

1/2 кг овесени ядки се заливат 1 л гореща вода и се оставят за 1 час. След това се прецеждат и три пъти на ден се пие по 100 мл от извлека.

Рецепта № 3

Микс от лимон, магданоз и чесън

От добре познатите храни - лимон, чесън, магданоз, може да приготвите лекарство за лечение на задстомашната жлеза. Лимоните се измиват старателно, защото се използват с кората, но се изчистват от семките.

1 кг лимони

300 г обелени скилидки чесън

1 голяма връзка магданоз

Трите съставки се смилат в блендер и получената каша се съхранява в стъклен буркан в хладилника. Приема се по една чаена лъжичка три пъти на ден 15 минути преди хранене.

Подходящо дихателно упражнение при болен панкреас

Дълбоко се поема въздух, издишва се докрай и след това се задържа дишането. През това време се стяга леко коремът като се брои бавно до 3, след което се отпускат нормално коремните мускули. Ако това упражнение се изпълнява 10 пъти през деня, панкреасът се укрепва и човек може да се отърве от някои негови заболявания.