Календарът показва месец юни, температурите се покачват, а времето е вече само за море. С безмилостното слънце и тежкият въздух започват и неизбежните потни нощи, в които се въртите безпомощно в леглото, без да можете да заспите. Имаме няколко добри идеи срещу кошмарното безсъние, с които да решите проблема.

1. Спете с пижамa

Колкото и съблазнително да ви звучи оскъдното облекло (или неговата липса) в летните нощи, по-добре заспивайте в памучни пижами. Така ще оставите кожата да диша и всяка капка пот ще се абсорбира, вместо да остане по тялото ви.

2. Навлажнете чаршафите

Mожете да напръскате чаршафите си със студена вода преди това. Не говорим за подгизнало спално бельо, а за леко влажни завивки, с които да се охладите и овладеете жегата.

3. Не се наливайте с течности преди сън

Лоша идея е да пиете много вода или сок преди да заспите. Просто се уверете, че имате студена чаша вода в близост до вас за през нощта.

4. Освободете всички възможни контакти около леглото си

Не зареждайте телефона си до леглото и изключете лаптопа, както и всички уреди в стаята си, които не ползвате – ще спестите малко енергия и ще намалите топлината около вас. Електрическите контакти излъчват изненадващо голямо количество топлина и без тях може да имате добър сън - вместо огнен кошмар.

5. Замразете... ориз

Напълнeте стар чорап с ориз и след това го замразете във фризера. Притискайте го на местата с чувствителни пулсации - китките, глезените, върховете на краката и слепоочията. Така ще свалите телесната си температура най-бързо. Не прекалявайте, целта е да се освежите, а не да се замразите.

6. Намокрете завесите в спалнята

Вземете бутилка с пулверизатор, напълнете я с вода и напръскайте завесите в стаята, където спите. Добре е те да са дръпнати, така че при всеки лек полъх да усещате как помещението се изпълва с прохладен въздух. Доста по-безшумно от досадния вентилатор, нали?

7. Изстудете спалното бельо

Ако наистина борбата с жегата е усилена, винаги можете да сложите всички чаршафи, калъфки и завивки в една чанта и да я оставите във фризера за няколко минутки, преди да си легнете. Това ще ви гарантира перфектно начало на нощта, дори когато живакът в термометъра расте.

8. Лягайте си сами

Ако споделяте леглото си с някого, е време да отидете в другата стая, колкото и да ви е трудно. Самостоятелно ще имате по-голям шанс да се охладите, а понякога сънят е единственият начин да запазите здравия си разум в жегите.

9. Доверете се на ниското легло

Горещият въздух се издига и затова слезте колкото се може по-ниско, за да сте заобиколени от по-хладен въздух. В кризисните ситуации на отчаяние, сънят на пода е вариант, с който да избягате от топлината.

Снимка: istockphoto.com

10. Изплакнете китките или краката си със студена вода

Най-добре е да си вземете един хладък душ преди лягане. След това можете да намокрите китките или краката си със студена вода. Така ще свалите температурата и ще ви е по-лесно да заспите, въпреки тежкия топъл въздух.

11. Поставете купа с лед пред вентилаторът

Просто и лесно – направете си домашен бриз. Сложете вентилаторът на удачно място и поставете пълна купа или чиния с лед пред него. Докато ледът се топи, стаята ви ще става все по-студена.

12. Затваряйте прозорците и вратите в големите жеги през деня

В най-горещите обедни часове, дори дръжте щорите и завесите си спуснати. Това е страхотна превантивна мярка, с която да предпазите дома си от прегряване и задържане на горещ въздух. Лятото се проветрява само вечер и на загасени лампи, за да избегнете топлия въздух и нашествието от насекоми.