Учени непрекъснато провеждат различни изследвания, които установяват връзката между активността и здравето на един организъм. Носят се и слухове за това, колко пъти трябва да тренираме дневно, и дори колко крачки трябва да правим, за да сме здрави. Движението освен да подобри качеството ни на живот и да го удължи, може и да намали риска от ракови заболявания.

Едно от най-новите изследвания на Deep Freeze and Deep Heat Report, An Active Investigation, проведено във Великобритания, установи, че мнозинството не правят всичко възможно, за да поддържат добра форма.

„Липсата на осведоменост относно ползите за здравето от упражненията и насоки за упражнения е проблем“, обяснява физиотерапевтът Сами Марго от Deep Heat и Deep Freeze.

Снимка: iStock

Ако ежедневието ви не позволява да извършвате достатъчна физическа активност, това може да се коригира чрез въвеждане на много лесни навици – само 15 крачки. Точно толкова стъпки са достатъчни за подобряване и контрол на кръвната захар и нивата на холестерола. Сами Марго каза, че ключът към успеха е да започнеш отнякъде, дори с нещо много лесно.

Ставането и движението на всеки 30 минути – дори за направата само на 15 стъпки – активира метаболитни промени, които подобряват контрола на кръвната захар и нивата на холестерола. 15-те стъпки активират мускули и други тъкани, включително черния дроб, кръвоносните съдове, мастната тъкан и панкреаса. Ниската активност намалява възпалението в тези тъкани, което насърчава здравословната метаболитна функция. Той също така намалява повишените нива на инсулин, което помага за контролиране на нивата на кръвната захар и холестерола.

Националната здравна служба на Обединеното кралство препоръчва упражнения поне 150 минути седмично с умерена активност или 75 минути за интензивна физическа активност.

Редовната физическа активност не означава нещо сложно или скъпо. Няма нужда да купувате скъпи абонаменти за фитнес, освен ако не е нещо, което наистина ви харесва. Физическата активност може да бъде и от друг вид. „Дори обикновената домакинска работа, градинарство и стоенето на крак, вместо седене на стол,  могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Ходенето в продължение на 30 минути след хранене също е добър начин да поддържате вашето здраве.