След като ви запознахме с тенденциите и тънкостите в интериорния дизайн на домашното антре, дневната, кухнята и банята, време е да се настаним удобно и да се потопим в уюта на едно друго кътче от нашия дом, създадено за релакс, сън и отмора – спалнята. Какви са актуалните стилове, как да спечелим пространство, на какви цветове и осветление да заложим, и всичко това не без намесата на добрия стар Фън Шуй, четете в поредното интервю с арх. Боряна Грънчарова:

Какви са актуалните стилове в интериора на спалнята?
Спалнята е най-интимното и лично пространство в дома и затова е изключително важно да бъде обзаведено спрямо индивидуалните вкусове на живущите, за да се наслаждават на пълноценна почивка и комфорт. Добре е също така дизайнът на спалнята да е съобразен и с общия стил на жилището, както и с нейната площ. Затова ще маркирам основните стилове и тенденции, а всеки ще прецени кое се доближава най-много до неговото светоусещане.

Нека да започна с популярните класически спални в светли пастелни цветове на стените. Мебелите и пода са от дърво /било то тъмно или светло/, което създава усещане за ралакс и уют. Основната цветова гама е в бяло, бежово, кремаво, кафяво, теракота, приглушено зелено и коралово. Използва се в голяма степен и разнообразен текстил под формата на завеси, килими, шалтета за легла и спално бельо, който допринася за цялостната визия.

Друга насока, до някаква степен, произхождаща от предишната, е използването на ярки цветови акценти, които да внесат свежест и разнообразие. Това може да са нощни стенни лампи в контрастен цвят, цветни завивки, завеси с флорални мотиви или кресло. Ако преобладават светлите нюанси, хубаво е акцентите да са в зелено, лилаво, розово или черно. При по-тъмен интериор добре ще изпъкват малки елементи в червено, жълто, циклама и бяло.

Снимка: Thinkstock

Тук е мястото да отбележим наложената от доста време тенденция на черно-белите комбинации както за спалнята, така и за другите домашни помещения. Търси се силният контраст между двата цвята, използвани за различни елементи от интериора, а това води до много елегантни решения. Характерни са геометричните мотиви, гладките повърхности, правоъгълните форми и въобще изчистените линии. За по-топло излъчване може да добавим дърво под формата на подова настилка, частична стенна облицовка или стилна мебел.

Снимка: Thinkstock

Друга тенденция при спалните, противоположна на минимализма, е романтичната визия. Тук мебелите са старинни, формите – меки и заоблени, материалите естествени или (нарочно) състарени, а цветовете – нежни и пастелни. Набляга се на различни орнаменти по рамки, огледала, лампиони и корнизи. Тук е мястото на романтичните легла с балдахин или тези с пищна тапицирана табла. Ако нямаме легло с балдахин, може да постигнем подобен ефект с ефирни пердета, закачени на тавана, които заобикалят леглото от всички страни.

Какво е най-подходящото осветление за една спалня?
С една дума – приглушеното. Мекото дифузно осветление е ключово за уюта на спалнята. Подходящо е също и насоченото осветление – например към тоалетка с огледало или към работен кът, ако има такъв. За по-голям комфорт може да заложим на регулируемо осветление.

 

Идеи за декорация на спалнята?
Тук има много варианти. Домашният текстил, обвързващ пердета, завивки и килими са част от декора. Други декоративни елементи са красивите осветителни тела като аплици, полилеи и спотове, особено ако са с по-артистичен дизайн. Не трябва да пренебрегваме и чара на аксесоарите. Това са картини, статуетки, свещи, снимки и всякакви лични неща, които ни носят приятни емоции и които се вписват в цялостната стилистика на помещението. Има друг, лесен и бърз, начин за декорация на гладки повърхности – готовите стикери за стени, които с тяхното разнообразие от флорални мотиви ще внесат допълнително настроение.

Снимка: Thinkstock

Как да спечелим пространство в малката спалня?
Като използваме ефективно всяко кътче. Най-големите обеми в една спалня, които заемат повече място, са гардеробът и леглото. Добре би било, ако в жилището има отделен дрешник или вграден гардероб към коридор, за да отпадне необходимостта от такъв в малката спалня. Но ако няма подобна възможност, то трябва да направим така гардероба, че да не „тежи” в пространството на спалнята и да не се натрапва. При стаи с много чупки и неправилни ъгли, решението е да ги затворим с вратички отгоре до долу, така че да се получат ценни пространства за складиране на вещи.
При леглата отдавна има практични решения за пестене на място и спечелване на допълнителни обеми за съхранение. Всички знаем за долните големи чекмеджета и ракли под матраците. От друга страна леглото може да бъде вградено (частично) в ниша или в мебелна композиция от гардероби и рафтове на стената. Трети начин е леглото да е „падащо” от стената, а когато не се използва, да се вдигне и скрие в мебелировката. Съществува полезно решение и в детската стая /извън познатите двуетажни легла/ – това са изтеглящите се легла. При тях едното е по-високо, а под него се намира другото, което се изтегля изцяло за почивка и сън. При по-малко плъзгане навън на долния матрак се получава удобен кът за сядане през деня.
При всички случаи малката спалня не трябва да се претрупва с тежки мебели, плътни завеси и излишни неща, а само с най-необходимото.

За финал, малко Фън Шуй и за спалнята?
От особена важност е разположението на леглото. Обикновено най-добре е то да е по диагонал на вратата и до плътна стена, която дава усещане за сигурност и защита.

Снимка: Thinkstock

 

Добре е да се избягва разполагането му:

- под големи видими греди по тавана /така се създава „режеща” енергия/,
- в най-ниската част под скосен таван,
- под прозорец, защото така липсва символичната опора на спящите.
Основното правило е никога да не разполагате леглото така, че краката ви да сочат вратата. За съпружеското легло трябва да се заложи на един общ голям матрак вместо на два единични долепени един до друг. Ако има възможност, желателно е да се съобрази ориентацията на леглата с личните благоприятни посоки за сън на всеки.
Тъй като спалнята е основна Ин среда /а именно тиха и спокойна зона/, хубаво е тя да е предимно в пастелни цветове, както и с нежно приглушено осветление.

Снимка: Thinkstock

Стимулиращите Ян нюанси трябва да се използват разумно като акценти. Препоръчва се да се използват повече меки линии и заоблени форми при обзавеждането, защото правите ъгли може да концентрират негативна енергия. Избягвайте безпорядъка /дори и в гардероба/ и не претрупвайте нощните шкафчета с вещи.
Според повечето специалисти огледалото в спалнята е лош фън шуй и трябва да се избягва. Ако държим да го има, то трябва да е така поставено, че в никакъв случай да не отразява леглото или пък да е от вътрешните страни на вратичките на гардероба. Също трябва да се избягват всякакви водни елементи като аквариуми, фонтани и дори картини и снимки с морета, езера и водопади. Макар и от съвременна гледна точка да ни изглежда странно, не е желателно и присъствието на техника като телевизор и компютър в спалнята.