След като ви запознахме с тенденциите и тънкостите в интериорния дизайн на домашното антре, дневната, кухнята и банята, време е да се настаним удобно и да се потопим в уюта на едно друго кътче от нашия дом, създадено за релакс, сън и отмора – спалнята. Какви са актуалните стилове, как да спечелим пространство, на какви цветове и осветление да заложим, и всичко това не без намесата на добрия стар Фън Шуй, четете в поредното интервю с арх. Боряна Грънчарова:

Какви са актуалните стилове в интериора на спалнята?
Спалнята е най-интимното и лично пространство в дома и затова е изключително важно да бъде обзаведено спрямо индивидуалните вкусове на живущите, за да се наслаждават на пълноценна почивка и комфорт. Добре е също така дизайнът на спалнята да е съобразен и с общия стил на жилището, както и с нейната площ. Затова ще маркирам основните стилове и тенденции, а всеки ще прецени кое се доближава най-много до неговото светоусещане.

Нека да започна с популярните класически спални в светли пастелни цветове на стените. Мебелите и пода са от дърво /било то тъмно или светло/, което създава усещане за ралакс и уют. Основната цветова гама е в бяло, бежово, кремаво, кафяво, теракота, приглушено зелено и коралово. Използва се в голяма степен и разнообразен текстил под формата на завеси, килими, шалтета за легла и спално бельо, който допринася за цялостната визия.

Друга насока, до някаква степен, произхождаща от предишната, е използването на ярки цветови акценти, които да внесат свежест и разнообразие. Това може да са нощни стенни лампи в контрастен цвят, цветни завивки, завеси с флорални мотиви или кресло. Ако преобладават светлите нюанси, хубаво е акцентите да са в зелено, лилаво, розово или черно. При по-тъмен интериор добре ще изпъкват малки елементи в червено, жълто, циклама и бяло.

Снимка: Thinkstock

Тук е мястото да отбележим наложената от доста време тенденция на черно-белите комбинации както за спалнята, така и за другите домашни помещения. Търси се силният контраст между двата цвята, използвани за различни елементи от интериора, а това води до много елегантни решения. Характерни са геометричните мотиви, гладките повърхности, правоъгълните форми и въобще изчистените линии. За по-топло излъчване може да добавим дърво под формата на подова настилка, частична стенна облицовка или стилна мебел.

Снимка: Thinkstock

Друга тенденция при спалните, противоположна на минимализма, е романтичната визия. Тук мебелите са старинни, формите – меки и заоблени, материалите естествени или (нарочно) състарени, а цветовете – нежни и пастелни. Набляга се на различни орнаменти по рамки, огледала, лампиони и корнизи. Тук е мястото на романтичните легла с балдахин или тези с пищна тапицирана табла. Ако нямаме легло с балдахин, може да постигнем подобен ефект с ефирни пердета, закачени на тавана, които заобикалят леглото от всички страни.