Не си струва да спорите със съпругата си, защото жените помнят по-добри от мъжете специфики на разговора, така че дамите ще бъдат по-добре аргументирани. Оказва се, че жените очевидно имат предимството, когато става въпрос за запомняне на специфики на разговора или къде могат да бъдат липсващи вещи, защото имат по-добра епизодична памет.

Епизодичната памет е способността да запомняме автобиографични събития - като случилото се през миналата седмица или дали котката е била нахранена тази сутрин. Като една от най-чувствителните системи на паметта, епизодичната памет може да бъде повлияна от липсата на достатъчно сън, депресия или остаряване.

Изследването също така показва, че жените по-добре запомнят лица и си припомнят сетивни спомени като миризми.

Снимка: iStock

"Резултатите показват, че жените имат малко предимство в епизодичната памет и това предимство варира в зависимост от това каква материя трябва да запомнят", коментира ръководителят на изследването Мартин Асперхолм от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция.

Изследователският екип базира откритията си на 617 проучвания, проведени между 1973 и 2013 г., които включват над 1,2 млн. участници.

Но изследователите казват, че мъжете понякога също могат да имат предимство при спомените. Например, за мъжете е много по-вероятно да намерят пътя си обратно до колата, защото добре помнят информация, включваща пространствена обработка.

Изследователите стигат до заключението, че когнитивните различия между мъжете и жените са малки, но се надяват, че тяхното мащабно проучване ще повдигне нови въпроси относно паметта и пола.