Проблем, над който и до днес медицината продължава усилено да работи и да прави редица изследвания, и за който, ние, като родители, трябва да имаме елементарна представа, е феноменът аутизъм. Безспорно темата за аутизма е сложна и необхватна. Безкрайно много може да се говори по нея, да се спори и дискутира. Спомняте ли си филма "Рейнман" и безупречната игра в него на Дъстин Хофман в ролята на аутист? В една от многопластовите нишки на посланието на знаменитата кинолента с впечатляващо майстрство е втъкана идеята за жизнеутвърждащата сила на вярата и любовта, на заложената способност да бъдем съпричастни и отзивчиви, особено тогава, когато срещу нас стои човек от друг свят, с друго разбиране за нещата, с друга нагласа към живота, но със същите изконни потребности да обича и да бъде обичан. И може би тъкмо заради това през 1988 година филмът стана носител на 4 Оскара – за най-добър филм, за най-добър режисьор, за най-добър оригинален сценарий и за най-добра главна мъжка роля за изпълнението на Дъстин Хофман.

Тук няма да влизаме в подробности, нито пък ще се впускаме в описания на сюжетната линия на филма.Той просто трябва да бъде гледан, а не разказван. Тук само ще хвърлим един, макар и бегъл, поглед върху спецификите на това състояние и онова, което един родител на дете с аутизъм е редно да знае.

Признаци на аутизъм

Признаците на аутизъм можем да разпознаем още преди детето да е навършило 3 години. Трябва обаче да бъдем наясно с факта, че докато при някои деца характерните за аутизма белези започват да се наблюдават още месеци преди навършване на първата годинка, при други те се появяват след 18-тия, дори след 24-тия месец.

Признаците на аутизма могат да включват:

Многократно повтаряеми движения с ръцете или с тялото
Избягване на контакт с очите или физическо докосване
Закъснения с проговарянето
Повтаряне на думи или фрази (ехолалия)
Лесно разстройване от малки промени на средата

Важно е да се отбележи, че такива и подобни признаци могат да възникнат също и при деца без аутизъм.

Ранни предупредителни сигнали през първата година

Тъй като бебетата до навършване на първата им годинка са изключително адаптивни и социални, при тях не е трудно да се открият някои определени признаци на аутизъм. Такива са:

- Детето не се обръща към гласа на майката
- Не отговоря на своето име
- Не гледа хората в очите
- Мълчаливо е
- Не се усмихва или не отговаря на социалните сигнали, идващи от обкръжаващата го среда

Подобни проявления в психологическото развитие, разбира се, могат да се наблюдават и при деца без аутизъм, но, независимо от това, при наличието им най-добре е да се свържем с личния лекар.

Ранни предупредителни сигнали през втората година

Признаците на аутизъм са по-забележими през втората година на детето. Докато другите деца вече произнасят първите си думи, сочат към предмети, които искат да получат, едно дете с аутизъм остава откъснато от света.

- На годинка и четири месеца детето още не е проходило
- Все още липсват езикови умения, а при наличието им, те започват да се губят
- На 18 месеца няма потребност от игри и играчки
- На 2 годинки все още не показва интерес към никакви предмети или играчки, с които искаме да го зарадваме

Други признаци и симптоми

Хората с аутизъм понякога проявяват физически симптоми, по-разпространени от които са известни нарушения в храносмилателната система, проблеми със сън, лоша координация на големите мускули, използвани за бягане или катерене, а понякога и на по-малките мускули на ръката. Около една трета от хората с аутизъм често се наблюдават епилептични припадъци.

Как аутизмът засяга мозъка?

Аутизмът засяга части на мозъка, които контролират емоциите, комуникацията и движенията на тялото. Има случаи, в които при някои малки деца с аутизъм се наблюдава необичайно бързо развитие на главата и мозъка за сметка на тялото. Днес учените упорито търсят начини за по-точно диагностициране на феномена посредством сканиране на мозъка.

От какво се причинява аутизъм?

Учените не знаят точната причина за аутизъм. Най-разпространената теория е, че това състояние се предава по генетичен път. Продължават усилено да се провеждат изследвания, за да се установи дали химикали в околната среда или инфекции преди раждането са виновниците. Установено е още, че приемането на лекарствени продукти със съдържание на валпроева киселина или талидомид по време на бременност, увеличава риска от раждане на дете с аутизъм.

Ранен скрининг за аутизъм

Липсата на ранна диагноза и адекватни методи за лечение могат сериозно да забавят процеса на адаптация не детето към външния свят, да доведат до задълбочаване на проблема, както и до необходимостта да се прибегне до медикаментозни препарати. Ето защо специалистите съветват, ако има дори малко съмнение, на детето да се направят изследвания, които могат да потвърдят или да отхвърлят наличието на подобно състояние още преди мъникът да е навършил 3 годинки.

В тази връзка у нас проектоправилник предвижда мерки, разработени от здравни експерти, според които всички деца до 3-годишна възраст да преминават на специални скрининг тестове за аутизъм при общопрактикуващите лекари. Ако тази инициатива получи одобрението на министъра на здравеопазването, тя ще влезе в сила още през 2014 година.

Какво представлява скриниг тестът?

На редовните прегледи, лекарят ще проверява как бебето реагира на гласа и мимиките на родителите. Дали издават специфичните гукащи звуци или напротив и т.н.

Терапия и лечение

Ако детето е по-голямо, консултацията с достатъчно компетентен и опитен психолог би било от голяма полза за него. Специалистът, също така, може да препоръча на малчугана да се опита да контактува по-често с животни.

Делфинотерапията

Още от далечни времена е установено, че общуването на хората с делфините влияе удивително благотворно върху психиката, особено на децата. Доказано е, че при близък контакт с делфините състоянието на болните деца се подобрява, те започват да реагират на звуците на делфините, докосват ги и ги милват, а всичко това, само по себе си, представлява истински успех в приобщаването на детето към външния свят. Според обясненията на специалистите благотворният ефект на общуването с делфините се дължи не само на невероятното обаяние и дружелюбие на тези удивителни водни същества, но и на тяхната способността да влияят върху биополето на човека.

В края на краищата, не бива да забравяме, че няма по-истинско и благотворно лечение от грижите, вниманието и неспиращото проявления на обич и всеотдайност. Децата са деца – няма значение дали са различни или не, те най-фино долавят и усещат мислите и емоциите, настроенията и чувствата, с които ги даряваме.