Всеки от нас има нужда от усмивка, от добра дума и… прегръдка

От една голяма, чистосърдечна и силна преръдка! Да погледнем децата – онези малки, съвършени, изящни същества, от които можем толкова много да научим! Какво правят те при среща с друго малко и невинно създание? Досещате се, нали? Да постъпим и ние като тях – да протегнем ръце към най-близкия до нас човек и… да го прегърнем. Усещането и за нас, и за него ще бъде необикновено…

Всеки от нас има нужда от прегръдка...

Какво е прегръдката? Безплатна терапия, която ни избавя от тъжни мисли, дарява ни с усмивка и настроение? Прегръдката е миг. Обич и откровение. Тя е стремеж и порив, възторг и опиянение. Прегръдката е необходимост и опора. И прошка, и изкупление. Съприкосновение. Тя е жажда и постигнат блян. Толкова богата е вселената на прегръдката! Може би почти толкова, колкото безкраен и красив е светът на детето…

Всеки от нас има нужда от прегръдка...

Любопитно – когато прегръщаме някого, стимулираме отделянето на хормона окситоцин. Учените казват, че заради него настроението ни се подобрявало и чувство на щастие ни завладявало. Аз си мисля, че няма по-възвишено, по-вълшебно и вълнуващо чувство от усещането за близост, от опората на приятел, от закрилата на майката, от невинността на детето, от верността на любим.

Всеки от нас има нужда от прегръдка...

Не лишавайте децата си от нея! Прегръщайте ги, говорете им… От нежност и любов детето няма да се разглези. Само ако то чувства нашата любов, нашата опора и подкрепа, ще расте спокойно и уверено, засмяно и щастливо.

Всеки от нас има нужда от прегръдка...

 

С прегръдка всички ние си даваме сила един на друг – онази хубава, положителна сила, която ни носи радост от живота и удовлетворение. С прегръдка общуваме без думи… и колкото по-често го правим, толкова по-истински, мъдри и щастливи ще бъдем. Истински… като децата!

Всяко дете има нужда от усмивка, от добра дума и… прегръдка...