Уикендът е времето, в което много семейства приготвят за закуска палачинки. Те не само са приятни за небцето, но техният вкус може да събере цялото семейство около масата. В сезона на ягодините ви представяме рецепта за палачинки с пресни плодове.

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. вода
1 щипка захар
1 щипка сол
1 щипка бакпулвер
20 г стопено масло
брашно

За пресния конфитюр от ягоди:

20 бр. ягоди
1 с.л. захар
1 стрък прясна мента

Снимка: Росица Николова

Приготвяне:

Разбийте яйцата с млякото и водата.
Оставете мехурчетата да спаднат. Добавете захарта, солта и бакпулвера и разбъркайте.
Разтопете маслото и го сипете в сместа.
Добавете такова количество брашно, че да се получи средно гъсто тесто.

Когато правите тънки палачинки, които се навиват на ръло, сместта е добре да бъде по-рядка. Така тя се разпределя равномерно в тигана, изпичат се еднакво навсякъде и е гъвкава при навиване.

Снимка: Росица Николова


Палачинките тип американски са с по-плътно тесто, с повече набъхвател, за да станат дебели и пухкави.

Снимка: Росица Николова



За да са по-здравословни, може да замените бялото брашно с лимецово или с комбинация от пасиран банан ипротеин на прах.

Пресният конфотюр е с по-силен вкус от този в бурканчета и с по-рядка и лека консистенция.

Измийте и почистете ягодите от дръжките. Нарежете ги на едри парчета.
Сложете в сух тиган на средна температура и добавете захарта.
Бъркайте с дървена лъжица, докато се разтвори захарта и заври.
Оставете още около 5 минути.
Върху топлия пресен конфитюр нарежете ментата и разбъркайте.

Готовите навити палачинки гарнирайте с още пресни плодове. Те ще придадат свежест и ще подчертаят вкуса на пълнежа.