И през следващите дни ще има места с краткотрайни валежи. През почивните дни температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните за това време на годината.

Спокойна и слънчева събота и краткотрайни дъждове, в неделя - с гръмотевични бури, ни очакват през уикенда.

В събота температурите ще са между 8 и 18 градуса. Малко слънце, малко облаци и малко дъжд – това е коктейлът, който ще ни предложи първият почивен ден.

В неделя слънцето ще бъде заменено от гръмотевици. Температурите ще са между 9 и 17.

Какво да правим в дъждовния уикенд?

Innerglow се завръща с шут на сцената, за да отпрати короната в миналото. Електронно-акустична поп-рок група е с първи следизолационен концерт в събота, 30-ти май, на открито и при всички мерки за сигурност. Мястото е градината на Арт Е Факт (бул. Климент Охридски“ до бл.19 в София. Носете си доброто настроение и... дъждобрани. Припомняме, че солистът на групата взе участие миналата година в „Гласът на България и се представи блестящо.

На 31 май (неделя) ще се състои и онлайн театрален концерт „Музикални приказки за малки и големи“. „Приказки по ноти“ и Саманта /водещ на Бебешка музика в „Музика за радостни щурчета“/ ще представят най-новите си песни-приказки „Под гъбката“, „Врана неразбрана“, Дядовата ръкавичка“. Ще има и авторски песни с приказни герои, както и любими известни песни по приказки. Продължителността ще е 45 – 50 мин. Спокойно може да строите децата, за да слушат и да си отделите време на чаша чай и маникюр.

Снимка: iStock

Идеи

Четете любимия си сайт - Ladyzone.bg
В темата на месеца Азбука на самочувствието има вдъхновяващи лични истории, примери и съвети как да подобрите вътрешната си сигурност и убеденост, че можете да се справите, стига да сте си поставили ясни цели и да имате ясен отговор защо ги преследвате.  Ако проследите всички статии, накрая на месеца ще притежавате списък от ключови понятия, зададени от и преплетени в истински истории. Изчетете го на глас. Ако се откривате в тези понятия, вие сте самоуверена дама с добро самочувствие - продължавайте да се изграждате в тази посока.

Подредете гардероба си и извадерте летните дрехи
В края на краищата – няма да е все така. Лятото все ще дойде.

Книга с поезия
Една от най-тематичните стихосбирки, когато навън вали, която може да четете с удоволствие, е „Тя се наслаждава на дъжда“ на Мария Донева. Подаряваме ви един стих от нея.

Бодливата роза дъжд я вали
дори по най-ситните меки бодли,
и тя се отпуска в ръцете му мокри,
показва му своите алени рокли,
а той я докосва, където обича,
и между листата й тънки потича,
и нежно и весело я гъделичка,
а тя си повдига полите самичка,
цъфти, изчервява се, тихо се смее,
и даже не се и замисля къде е,
а те са на пътя, съвсем под небето,
и хора минават, и кестени светят,
и слънцето светва. Дъждът си отива,
а мократа роза спокойно заспива.

Да си поплачеш
Дъждът отмивал болката – казват старите хора. Мокрото време е хубав повод да пуснете дъжда и вътре във вас. Ако нещо ви тежи или товари, един хубав плач би подействал облекчаващо.

Съберете дъждовна вода
Ако разполагате с двор, направете го в голям съд - така ще имате с какво да поливате градината. Събирането на дъждовна вода е един от принципите на устойчивото земеделие. Дъждовната вода е мека и може да се използва за изплакване на косата. Добави 1 с.л. оцет и така тя ще се омазнява по-бавно.

Снимка: iStock


Нещо сладко
Пуснете си музика, сплетете косата на плитка и нека в кухнята ви заухае на ванилия. Дъждовното време ще стане много по-привлекателно с тези рецепти:

Още рецепти може да откриете на bistro.bg.