Уикендът е време да се поглезим. Не можахме да издържим на това изкушение и разпитахме Димитър Тончев от тазгодишния MasterChef България как да си приготвим неговата шоколадова торта със сладко от портокал и фъстъчена грис халва. Рецептата е за 18 парчета. Съветът му е да използвате квадратна форма 27 см.

Снимка: Габриела Илиева

Базови продукти:
1 консерва (карамелизирано) кондензирано мляко
300-400 г сладко от портокал

За приготвянето на дакуаз:
170 г (4-5 бр.) белтък
170 г захар
200 г фъстъци/лешници
20 г нишесте

Белтъците се разбиват със захарта на водна баня, докато захарта не се разтопи. Прибавят се натрошените ядки с нишестето и се смесват нежно с белтъците. Оформя се в ринг в тава с хартия за печене и се пече на 180 за 15-20 минути. Оставя се да се охлади напълно и се намазва с половината кондензирано мляко.

За грис халвата:
200 г оризов/пшеничен грис
150 г натрошени фъстъци
50 г масло
400 г мляко
100 г мед
300 г фъстъчено масло

Грисът се запържва в маслото за 2-3 минути и се добавят фъстъците. Добавя се млякото и меда и се бърка с тел докато не се сгъсти (2-3 минути, умерена температура). Добавя се фъстъченото масло и се разбърква. Изсипва се върху охладения дакуаз и се заглажда. След като се охлади, се намазва с останалото кондензирано мляко.

За спондж кейка:
180 г(3бр) яйце
180 г захар
150 г брашно
40 г какао
10 г (1 пакетче) бакпулвер
щипка сол
180 г масло

Яйцата и захарта се разбиват на водна баня, докато захарта не се разтопи(трябва да си утрои обема). Пресяват се сухите съставки към сместа и се разбърква нежно с помощта на шпатула. Добавя се разтопеното масло и се бърка докато сместа не го поеме. Пече се на 180 градуса, докато клечка за зъби или връх на нож, боднат в центъра, излезе чист(15-25 мин). Охлажда се и се слага върху грис халвата. Добре е да се сиропира със захарен сироп (1:1 захар:вода). Намазва се със сладко от портокал.

За шоколадовия крем:
150г(7-8 бр) жълтък
50г захар
300г мляко
300г сметана
350г черен шоколад
щипка сол

Млякото и сметаната се загряват докато не започне да се вдига пара(около 80C). Жълтъка, захарта и солта се смесват(не е нужно да се разбиват). Млякото се добавя малко по малко към жълтъчената смес при постоянно разбъркване. Цялата смес се връща на колтона и се сготви докато не се сгъсти(около 75-80C). Добавя се натрошения шоколад и се оставя да се разтопи след което се разбърква. Може да се добави и сладко от портокал
Готовият крем се оставя да се охлади в хладилника, покрит с фолио. След това се разбива докато не побледнее леко и се разнася върху тортата.

За ганаша:
150 г черен шоколад
150 г сметана

Сметаната се загрява и се изсипва върху натрошения шоколад. След като се разтопи, се разбърква и глазира. Тортата е добре да престои покрита в хладилник за поне 12 часа с цел всичко да е споено. След това се нарязва на 9 квадратчета, които се нарязват на по две триъгълни парчета.

В канала на Димитър в YouTube ще откриете още много рецепти. Ако имате интерес, давайте натам >>. Можете да откриете Митко и във Фейсбук, като последвате този линк.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement