Електрическите четки за зъби все по-често изместват обикновените от рафта в банята. Но ако за възрастните единственият проблем е само каква марка да избера и каква сума мога да отделя, при децата трябва да си зададем базисни въпроси. А именно - на каква възраст те могат да започнат да използват електрическа четка и подходяща ли е тя за тях? Според производителите подходящата възраст е след 3 годинки. за да сте сигурни в избора си, непременно огледайте продукта който купувате внимателно, и вижте какво е обозначено на опаковката. 

Детето приема четката като нова играчка
Детските четки са с атрактивни визии - ярки цветове и картинки на любими герои. В допълнение - се въртят, което автоматично ги доближава до понятието "играчка", което е добре познато на малчуганите. Въпреки проведените разговори за хигиената на устната кухина, белите зъбки и вредните действия на Чук и Пук, за които много от родителите разказват, децата на възраст под 5 години все още не осъзнават в пълнота сериозността на проблема с чистотата на зъбките. Ако детето приеме с готовност новата четка за зъби, не бързайте да се радвате. Може да мие зъбите си, докато просто не му омръзне. 

Снимка: iStock

Особености на миенето на зъби с електрическа четка
За разлика от обикновената четка, при електрическата е важно да се отделя внимание и време на всяка достъпна повърхност Обяснете на детето, че трябва да постави главичката на четката върху всяко от зъбчетата и не бива да търка! Следете дали отделя достатъчно време за всяко от тях, или само докосва повърхността им. Ако ви позволява, задължително направете проверка, след като детето е измило зъбите си. 

Вибрации или въртене
Смята се, че не е добре електрическите четки да са с въртяща се глава, заради риска от претриване на зъбите. По-подходящи са тези с микро вибрация. Всъщност, всяка електрическа четка с достатъчно малка глава, че да детето да я усеща комфортно в устата си, е подходяща за миене. Но не забравяйте, че освен вида на четката са важни и други две неща, а именно - родителският контрол и добрите хранителни навици. Това съчетание ще даде максимални резултати за красивата и здрава усмивка на вашето дете.