Скъпи дами и мили мами,
докато все още не е цъфнала копривата, бързам да предложа на вниманието ви една лесна рецепта.
Сигурен съм, че всички вие сте запознати или пък знаете за уникалните, вкусови и хранителни качества на това скромно, но по-древно и от човечеството растенийце. Затова няма да се спирам на характеристиката му като храна за бебета, преминаващи към обща такава като мен. Няма да разказвам и за това колко е полезно и лековито. Ще спомена само за тези, които се заинтересуват, че всички негови части – и листенцата, и цвета, и стъблото, дори коренчето заслужават внимание. Билкарите и гастрономите ги използват по най-разнообразни начини от хилядолетия и за гозби, и за лекове.
Така че, първата ви работа е да се снабдите
с 5-6 обилно напълнени шепи връхчета от млада коприва, набрани по възможност от най-сенчестите места, и то рано сутрин.
Алтернативата е да си купите от бабите на пазара пълна кесийка за 1 левче. Не забравяйте и китка пресен джоджен. По-долу ще научите защо...
Какво друго ни трябва, за да закръглим вкусната гозбичка?
Както споменах преди малко, на първо място – няколко дъхави листенца пресен джоджен. После – малко масълце, почти колкото орехче. На трето място – 4-5 с.л. брашънце или още по-добре пшеничен грис. Продължаваме с 1-2 пресни яйчица – твърдо сварени. И накрая – добре попарено, желателно на пара, бяло месце от пилешки гърдички. Сол на вкус или ако минете без нея – още по-хубаво.
Как да постъпим, за да докараме нащата (разбирай гозбата) до добър незагорял финал?
- Измитата коприва се попарва.
- Задушава се с масълцето и се залива до половината на съда с гореща вода.
- Прибавя се леко препеченото брашно или грисчето, размито в 100 гр. хладка вода.
- Благоуханната смес се миксира със свареното яйце и се остава на умерено загретия котлон, докато закъкри.
- Без да се отхлупва много-много, бързо се сипва ситно накълцаното пилешко филенце.
- Накрая се поръсва с небрежно накъсаните листенца джоджен и се сваля от огъня.
Сервира се гарнирано с лъжичка прецедено гъсто кисело млекце или бучица прясно сиренце. Сигурен съм, че ще ви е сладко и ще кажете блага дума и за копривката, и за моя милост.
Ваш Мишо,
този път с копривени мустачки :)