Да не си мислите, че съм още на пюрета?!
Вече съм на близо годинка и половина, и гордо мога да ви заявя, че се храня като голям мъж. След като похапнах добре и останах изумен от днешното основно блюдо, бързам да споделя с всички мами как да приготвят един чаровен, пълен със сиренце, печен домат.
Какво ни трябва?
1 издълбан, обелен, непременно голям червен (може и розов) домат
Около 2-3 с.л. смес от обезсолено сиренце с настъргана тиквичка или с нарязана на ситно печена и обелена чушчица
1 прясно яйце
1 ч.л. зехтин или масълце по желание колкото лешник
А ето и "тайната" на приготвянето
Доматът се пълни внимателно с лъжичка до половината с плънката. Чуква се яйчицето, като се внимава да не се пукне жълтъкът. Отгоре се добавя зехтинчето или маслото. Пече се в предварително силно загрята фурна не повече от 15 минути. Изпеченото вкуснотийче се поднася топличко със стръкче босилек за украшение.
Това кулинарно доматено вълшебство
може да бъде предложено и на мама и тате, и на дядо и баба, като броят на доматките оставам на вашата преценка. Естествено, и количеството плънка ще бъде съобразено. Дори да дойде малко повече, се смесва с издълбаното от доматките и се пече заедно с тях.
Ваш Мишо,
най-младият фен на ацтеките, конквистадорите и... доматите :)
Снимка:Thinkstock/Guliver Photos