В средата на петия месец бавно, но смело поехме по пътя на захранването. Това е времето, в което към кърмата

трябва да бъде добавено и необходимото количество желязо и витамин С

От шестия месец нататък бебешкият организъм има особено голяма нужда от тях, тъй като запасите, трупани във вътреутробното развитие, в този период започват да се изчерпват.

Поставихме старта с три лъжички пюренце от картофки

Тази новост в менюто (което до този момент се състоеше предимно от кърма и тук-там от някое ябълково, бананово или динено сокче), така се ослади на малкия дегустатор, че, като жалостива мама, аз едвам издържах на молещия за още поглед, и мигновено поднесох към устичката на лакомника още една, този път добре натъпкана, лъжичка за утеха. Е, за първи път ни беше и не трябваше да прекалявам. На другия ден продължихме с пюренцето. Направихме 4-5 лъжички и така, постепенно, всеки ден увеличавахме с по една. Обикновено пюренцето следваше кърменето, с идеята, ако е обратното да не вземе първото да засенчи така важната все още за този период потребност от майчина кърма.

Изборът ми да се спра на зеленчук не бе случаен

Ако започнем да захранваме бебето си с плод, това би могло сериозно да навреди на отношението му към зеленчуците. Нещо, което всяка мама знае и поради това предпочита да започне именно с тях. А, известно е, че любовта на бебчовците към сладкото си е вродена страст. Ето защо, за да не прерастне тя в непреодолимо изкушение за цял живот, и аз, като една естествено загрижена за здравето на своето бебче мама, се заех със скромната задача да създам у него

така важните за здравето му хранителни навици

Две седмици по-късно продължихме захранването с пюренеце от морков, няколко дни след това пък към него прибавихме и тиква. И, тук именно, ще призная, в началото на шестия месец зеленчуковата идилия бе понарушена от

дискретното вмешателство на едно невинно плодово пюренце от банан

Резултатът – бурни емоции на радост, ококорени очички, ритащи крачета, възторжени изблици от радостни и многозвучни възклицания и устичка, широко отворена в нетърпеливо очакване за още и още.

Така, банановото пюренце неусетно се превърна в любимо лакомство

И тъй като остатъкът  може да се съхранява до 48 часа в хладилник след като бурканчето се отвори, продължихме с приятното занимание под формата на обедно меню и в следващите два дни. После пък преминахме на ябълково пюренце – второ любимо изкушение.

Повярвайте ми, този експеримент бе достатъчен,

за да ликвидира всякакъв интерес у малкия хитрец към старите "безвкусни манджички". Още с първото близване на завърналото се пюренце от тиква, морков и картоф, очакванията му за онзи великолепен вкус на фруктова сладост бяха мигновено попарени. Покруса и разочарование се изписаха върху  малкото му личице. Поглед, изпълнен с упрек и огорчение бе допълнение към киселата физиономийка. Здраво заключената като с катинар устичка бе красноречивия финал на категоричното му неодобрение към... измамите. Така, пред мен се очерта

нелеката задача да възвърна добрия стар имидж на зеленчуците

Все пак, нали ми предстои да се потрудя и да събудя у малкия злоядец желание и любопитство към неопитвани и неусещани до сега от него вкусове и аромати.

Ето какви правила научих и приложих на практика в резултат на положените за това усилия

  • Бавното и плавно поднасяне на лъжичката със зеленчуково пюренце на връхчето й е един от методите, към които прибягвам, за да възвърна желанието у малкия капризник към недотам любимите зарзаватчета.
  • Установих, че и нежното говорене и успокояващо пеене също помагат в случая.
  • Думичката "Браво!" след всяка поета лъжичка пък има вълшебната сила да стимулира готовността му за следваща порцийка.
  • Научих и най-важното – никога да не насилвам детето, ако то не желае дадена храна. Решението е простичко – изчаквам да мине време – няколко дни, седмица или месец дори, и отново повтарям опита си.

За всичко това е нужно търпение, познания, време и, разбира се, любов.

Но... има време за всичко и срок за всяка работа под небето, както се казва в една мъдра древна книга. А колкото деца по света, толкова и вкусове – разностранни и странни, като оставим настрана сладоледа, разбира се.

А ние вече имаме напредък – днес с наслада и голямо задоволство си пахапнахме чудно морковено пюренеце с броколи.