Със своите 725 жители Lestijärvi е втората най-малка община в континенталната част на Финландия. Местните се притесняват от обезлюдяването на региона, но повратната точка е през 2012 г. За цялата година там се ражда само едно дете, момиченцето Керту, и в общината пристъпват към конкретни действия.

Започват да изплащат по 1000 евро в продължение на 10 години на семействата, но само ако детето им се роди и расте там. Ако детето се премести дори и временно в друг град, парите спират. При това окончателно, дори и да се завърне след време.

Шест години след въвеждане на тази политика резултатите са налице. Докато в първи клас, където учи Керту, има само три деца, то в предучилищната група хлапетата са 12. Това е първият випуск след въвеждането на новата политика и вече няма опасност училището да бъде закрито.

Пред BBC кметът Еско Ахонен споделя, че в момента около 60 семейства получават т.нар. baby money.

Медията допълва, че през 2018 г. раждаемостта във Финландия е достигнала най-ниската точка за всички времена, откакто се води статистика.

Тук можете да разгледате снимки от очарователната природа в Lestijärvi. Керту, единственото дете, родено през 2012 г., е момиченцето със сините ръкавици и розовата шапка.