Според скорошно проучване, коментарите на родители спрямо теглото на децата им често поражда ниска самооценка и постоянно неудовлетворение в по-късен етап от живота на мъниците. Балансът между съвети и упреци често липсва, а резултатът е срам, комплекси и често дори хранителни разстройства.

За да предотвратим подобни неприятни последствия, решихме да обърнем внимание на начина, по който възрастните адресират борбата с килограмите на техните деца. Ето какво да НЕ казвате, когато тема на разговор е теглото на отрочето ви. За тяхно добро.

Покажете им, че са перфектни точно такива, каквито са. Без подигравателни коментари, без излишни съвети. Често децата натрупват килограми преди ударно да израснат на височина и при навлизането в пубертета. Разбира се, ако имате съмнения, че теглото застрашават здравето и живота на детето ви, обърнете се към специалист.

Не ги сравнявайте. Няма значение дали едната ви дъщеря е слаба, а другата не, дали всички приятели на детето ви са в топ форма, а вашето не. Никога, никога не ги сравнявайте. Така ще научите малкия човек на грешни, често недостижими модели на подражание, които в последствие ще го измъчват през целия му живот.

Не се подигравайте с теглото им и забранете на останалите членове от семейството да го правят. Вашият дом и роднини трябва да бъдат опората, от която се нуждае подрастващото, а не най-големия му враг. Повярвайте, в противен случай то ще намрази както вас, така и себе си. Приемете, че детето ви ще се сблъска с коментари и подигравки в училище, на улицата и дори от приятели – то няма нужда от това и у дома.

Избягвайте да коментирате собственото си тегло. Ако не харесвате начина, по който ви стои дадена дреха, не винете килограмите си. Така ще научите детето си, че неговото тяло е враг, който трябва да бъде унищожен.

Това, естествено, не означава, че външният вид и здравето трябва да бъдат избягвани теми. Напротив. Научете децата си, че телата им трябва да бъдат силни. Покажете им, че движението и пресните храни са правилният избор. Бъдете тяхна опора, приятел и учител – само така ще им помогнете да пораснат здрави, щастливи и пълноценни.