В първото си по рода проучване британски учени успяха да създадат здраво бебе мишка, подмамвайки сперматозоиди да се насочат към фалшиви яйцеклетки. Резултатът от проучването доведе до революционен и близо до скандала извод, че един ден бебета могат да се раждат, без да е необходимо за това намесата на жена.

# В какво точно се състои експериментът

Експериментът е проведен от екип на Университета на Бат. Учените започнали своите опити с неоплодена яйцеклетка, като използвали химикали, за да оплодят яйцеклетката и да я направят чрез трик "псевдо-ембрион". Така получените в резултат на това "фалшиви" ембриони се оказали с много общи черти с обикновените клетки (като например кожните такива). В експеримента, шансовете за успешна бременност се оказал 25%.

# Защо се прави подобен експеримен и с какво може той да допринесе за бъдещето на плодовитостта?

Д-р Тони Пери, ръководител на екипа, обяснява пред сайта на Би Би Си: "Това е първият път, в който някой може да покаже, че нещо друго, освен яйцеклетка, може да се комбинира със сперма и по този начин да се отгледа поколение".Шансът за възможността на възпроизводство без яйцеклетки в бъдеще, с използване на друг вид изкуствени заместители, би имал огромни морални последствия и би направил възможно мъж да има дете без жена. Неговото дете по-скоро би било негов близнак, а не клонинг. Това обаче към момента са вс още е тъврде нереален сценарий, отбелязва още д-р Пери.

Целта на учените е да се разбера точните механизми, по които се извършва процесът на оплождането, тъй като това, което се случва след като сперматозоидът се слее с яйцеклетката, на този етап си остава пълна мистерия. 

По-рано тази година в Китай учени успяха да произведат сперма от стволови клетки и после да оплодят яйцеклетка с нея, за да създадат здрава мишка.