Млякото и млечните продукти са от изключително значение за растежа и развитието на децата. Те задължително трябва за присъстват в ежедневното менюто на малкия човек.

Обикновно млечните продукти започват да се включват в хранителния режим на детето след навършването му на 6-ия месец, като началото им се постава с кравето масло. Според педиатрите масло, колкото грахово зърно, добавено към бурканче зеленчуково или плодовото пюре е напълно допустимо и дори препоръчително. След 7-8-ия месец те препоръчват включването към менюто и на лъжичка обезсолено сирене. В следващите възрастови периои млечните продукти могат а се използват при приготвянето на предястия, супи, основни ястия, десерти, тестени изделия и др., което ги обогатява с пърноценни белтъци. За периода от 1 до 3 години децата трябва да получават дневно около 20 г сирене, кашкавал или извара и ок. 8-10 г масло.

Сиренето

Сиренето е чудесен продукт и притежава висока хранителна стойност. То съдържа 20 до 25% пълноценни, лесноусвоими белтъчини и 20 до 30% мазнини. Сренето е богато на минерали (калций, фосфор, магнезий, калий и натрий), микроелементи и витамини, необходими за обменните процеси в организма.

Кашкавалът

Кашкавалът е вид сирене, приготвено по специална технология от прясно краве или овче мляко. В детското и диетичното хранене прясно приготвеният кашкавал има по-голямо приложение поради сравнително по-ниското съдържание на мазнини и готварска сол.