Целувката и проявата на нежност към рожбата й е може би най-естественият и инстинктивен жест на всяка майка, обединяващ всички живи същества по света – от тигрицата, ближеща своите бебета до невръстното малко орле, свито в топлите обятия на майка си.

Изследване, проведено наскоро в болница в Монреал е установило, че когато една майка целува бебето си, му предава бактерии, които са в състояние да изградят у него стабилна имунната система срещу всякакъв вид простудни заболявания и инфекции на ушите. В проучването са участвали 61 деца, родени преждевременно в канадската болница. Лекарите измервали честотата на сърдечния ритъм при мъничетата, както и нивото на кислород в кръвта им. Резултатите показали, че децата, намерили подслон в прегръдките на майките си, са се възстановили много по-бързо в сравнение с останалите.

Да се опитаме да си обясним как целувките на майката, нейните милувки и прегръдки сътворяват у рожбата й чудото на силния имунитет. Всички знаем, че имунната система на новороденото е все още твърде слаба и често пъти податлива на патогени, изправящи я пред сериозни изпитания. Затова и повечето бебета страдат в голяма степен от неразположения от типа на чревни инфекции, стомашен дискомфорт, отити и т.н. И така, в момента, в който майката целува рожбата си, тя неизбежно му предава микроорганизми, които навлизат в организма на мъничето. От този момент нататък, при поява и на най-малката заплаха, те се активират и насочват право към болестотворните вируси или бактерии. Т.е. имунната система на майката, която вече е разработила достатъчно мощни антитела, в случая се явява предупредителен сигнал и добър помощник в изграждането на нови антитела в крехкия организъм.

В контекста на гореописаното не би било излишно да припомним, че и кърмените деца изграждат много по-силна имунна защита срещу заболявания като астма, екзема и много други заболявания. Това се случва благодарение на антителата в майчиното мляко, които достигайки до бебето, стимулират деликатната му имунна система.

Какъв е изводът, мили мами? Не пестете майчините си милувки и целувки. Не робувайте на каквито и да било чудати и отминали времето си предразсъдъци, че видите ли, демонстрирането на обич към детето щяло да го разглези. Пък и след някоя и друга година едва ли ще имате вече тази възможност. Показвайте му ежеминутно колко много го обичате. Не лишавайте мъничето си и от най-безценния еликсир и дар на природата – майчиното мляко. Така то не само ще изгради по-силен имунитет, както вече стана ясно, но ще създаде и по-стабилна психическа връзка с майката – факт, който в даден момент ще рефлектира и върху духовното и интелектуално развитие на малкото човече.