Децата могат напълно безопасно да пресекат натоварена улица едва след 14-годишна възраст, защото възприятията и двигателните им умения са слаби.

Резултатите са получени от изследване сред деца на 6, 8, 10, 12 и 14-годишна възраст, както и възрастни, ръководено от проф. Джоди Плъмърт, психолог в американския "Iowa University".

Участниците трябвало да пресекат улица сред поток от автомобили, движещи се с обичайната скорост в жилищни райони от 40 км/ч, които преминавали през интервал от 2 до 5 секунди.

Скоростта на пресичане на участниците не се оказала фактор, тъй като и най-малките деца го правели бързо като възрастните, но при инцидентите попадат:

6 г. – 8%

8 г. – 6%

10 г. – 5%

12 г. – 2%.

14 г. – 0%

Възрастни – 0%

Снимка: iStock

Две неща затрудняват децата при вземането на решение за пресичане:

 - Да преценят разстоянието между двата автомобила, скоростта на идващата кола и нейното разстояние от мястото за пресичане;

 - Колко бързо да стъпят от тротоара на улицата преди следващата кола, след като вече предната е преминала, заради което им остава по-малко време за пресичане, в сравнение с възрастните.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Experimental Psychology: Human Perception and Performance".