Често чуваме и си задаваме въпросите: "Какаото вредно ли е или не?" и "Може ли да даваме на бебетата и на малките деца храни, приготвени с какао?". Отговорът и на двата въпроса е, че какаото е изключително полезна храна и колкото е по-чисто, натурално и без примеси, толкова по-ценна е ползата от неговата консумация.

Защо е полезно какаото

Благотворното влияние на какаото върху човешкото здраве до голяма степен се дължи на високото съдържание на флаваноли в какаовите зърна. Тези растителни метаболити успешно регулират кръвното налягане и оказват общоукрепващо имунната система въздействие.

Магнезият също е в числото на главните микроелементи, на които е богато какаото. Той е незаменим участник и стимулатор при образуване на мускулната тъкан и костната система.

Какво какао да избираме

Когато избирате какао за децата си, винаги се спирайте на онзи продукт, чието съдържание на естествено какао е не по-малко от 70%. За предпочитане е 100-процентовото какао на прах без примеси. С други думи – избягвайте какао, обработвано с алкали, тъй като те унищожават най-ценната съставка в него – флаванолите!

Откога и в какви количества

Въпреки удивителните му хранителни и здравословни качества, с какаото не бива да се прекалява. Достатъчно е 2-3 пъти седмично да предлагаме на мъничето си, навършило 3 години, топла какаова напитка, приготвена с мляко, за да сме сигурни в нейното положително и укрепващо действие.