Хиперемезис гравидарум - това е страшно звучащата диагноза при тежко, непрекъснато и изтощително гадене и повръщане по време на бременност. Около 60 000 бременни се хоспитализират спешно поради изтощително и тежко повръщане, обикновено до степен дехидратация на тялото. Хиперемезис гравидарум е най-ранната и честа форма на токсикоза през бременността. Едва след 18-та седмица много от тези жени започват да се чувстват значително по-добре, а след като бебето се роди дискомфортът изчезва напълно.

#1 Излага ли състоянието „хипермезис гравидарум” бебето на риск?

Веднъж потвърдено, заболяването може да бъде лекувано. За жалост понякога то може да доведе до някои усложнения, свързани с тежкото недохранване през първите седмици. Ето защо е от изключителна важност да се потърси помощ колкото се може по-рано, след като се диагностицира заболяването. Заболяването изисква да бъдат изключени всякакви други основни причин, за да бъде максимално точно диагностицирано. Понякога то може да възникне в резултат на инфекция, предизвикана от ненавременно диагностициране на проблем с пикочните пътища. При заболяването пациентката може да загуби повече от 5% от теглото си от преди бременността, което може да наложи хранителна интервенция.

#2 Ще навредят ли лекарствата против повръщане на бебето ми?

Няма абсолютно никакви доказателства, които да потвърждават вредата от лекарствата, против повръщане. Те са най-ефективни, ако започнем да ги приемаме колкото се може по-отрано. Възможно е лекарят да ги изпише в комбинация с други лекарства, за да бъде лечението оптимално по-ефективно.

#3 Има ли храна или напитка, която да предотврати проблема?

Сухата храна, като бисквити или препечени филийки, може да предотврати неприятните позиви за повръщане. Специалистите препоръчват на бременните с този проблем смученето на кубче лед, вместо глътка вода, което се понася по-лесно от тях.  

Снимка: iStock

#4 Как да получа помощ?

Партньорът, семейството близките и приятелите трябва да бъдат уведомени за наличието на този проблем още в началото на неговото диагностициране. Личният лекар също задължително трябва да знае за него. Не пренебрегвайте в никакъв случай това състояние, тъй като то може да доведе до сериозна дехидратация на майчиния организъм, а оттам и до необратими последици върху бъдещото бебе.