Психотерапевтката Андреа Воктър назова прости начини за избягване на конфликти в една връзка, като в Psychology Today тя съветва да не чакате партньорът да се промени към по-добро, а да започнете промяната от себе си.

"Ние нямаме контрол върху действията на партньора, но се надявам, че можем да контролираме нашите действия. Ако искаме да променим нещо в една връзка, най-добрият начин е да дадем това, което ние самите бихме искали да получим", съветва Воктър.

"Например, ако искате да бъдете чути, опитайте се да бъдете добър слушател и вижте какво ще се случи", допълва експертката.

Освен това тя препоръча да се запомнят и преоценят досадните навици на партньора, които стават причина за кавги. Може да се окаже, че с някои от тях може да се стигне до примирие, смята Воктър, докато други ще изчезнат, ако за целта молбата бъде отправена учтиво и разумно.

Ако конфликтът все пак възникне, специалистката призова да се сдържат емоциите и да не се произнасят обидни думи - поемете няколко дълбоки вдишвания или се разходете. След като се успокоите, можете да се върнете към обсъждането на проблема.

Терапевтката подчерта, че не си струва да полагате усилия и да избягвате конфликта, докато сте във физически или емоционално несигурна връзка. В тези случаи най-добрият вариант, според психоложката, е да напуснете или да потърсите помощ от специалист.

Преди това семейната адвокатка Мали Уо определи най-тъжната част от бракоразводния процес, пише още БГНЕС. Според нея емоционално по-трудно се решават въпроси, свързани със съдбата на децата. 

Снимка: iStock

Вижте още съвети как да избягвате конфликтите в една връзка в следващото видео: