Църквата отбелязва Задушница, или т.нар. Голяма Задушница. В този ден почитаме паметта на починалите.
За Задушница се вари жито, меси се хляб и се прелива с вино. Всички останали храни и напитки са по желание.
Прави се помен за починали близки, роднини и приятели.
Житото винаги е било една от основните храни на българската трапеза. За Задушница се вари. За да се стане по-бързо, житото може предварително да се накисне. Вари се до омекване. Ако го правите предната вечер, оставете го в неизврялата вода. Така ще поеме още, ще набъбне и ще стане меко. След като свалите от котлона, добавете мед или захар за подслаждане. За вкус може да сложите ванилия, сок и настъргана кора от лимон и стафиди.
На сутринта се смесва с едро нарязани орехи и се поръсва с пудра захар и канела.
В неделя се отбелязва Неделя Месопустна (Месни Заговезни).
От този ден започва подготовката за големия пост. Ето защо точно тогава се яде в по-обилни количества.
Вечерта на Месни Заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия - обикновено кокошка, и се заговява месо.