Винаги ахваме от възхита или се усмихваме до уши, когато гледаме някое видео на домашен любимец, който чисти с прохосмукачка, носи вестника или пантофите на стопанина си, прави салта и пируети или зарежда сам пералнята. Но тези трикове не са само за наше забавление, те имат и много по-голяма роля в общуването на стопанина с негови питомец.

Чрез обучение и даване на задачи, кучето развива своята мисъл и ум и това го превръща, освен в най-добрия приятел на човека, и в интелегентен другар. Другият плюс на тези занимания е, че изграждат по-силна връзка и доверие между двамата.

Снимка: iStock

На 26 август отбелязваме Световния ден на кучето и по този повод решихме да ви покажем две много прости команди/упражнения/забавни игри за вас и вашия домашен любимец.

1. Оригиналното наименование на тази команда е "Weaving". Но ако предпочитате вашето куче да изпълнява команди само на български език, може да я наречете, както решите. Важна е крайната цел. Както казва една доста известна треньорка на кучета - Виктория Стилуел: "Не е важна каква ще е командата, а дали ще бъде изпълнена".

Да започваме! Взимате в себе си някакво кучешко лакомство. Заставате в разкрачен стоеж и присвивате леко крака в коленете. Давате на домашния си любимец да подуши храната и чрез нея го карате да се промуши под краката ви и да застане от външната страна на десния ви крак, след което го награждавате с част от лакомството и го похвалвате. Отново му показвате лакомство и правите същото нещо в обратната посока с другия крак. Когато се уверите, че кучето ви вече е запомнило движенията, може да опитате упражнението и без да държите храна, просто го водете с ръка и повтаряйте думата, която сте избрали за тази команда, за да свиква с нея и да прави асоциация, че когато я чуе, трябва да изпълни този трик.

Ето как става това нагледно във видеоурок:

2. Втората команда прилича малко на детска игра и е също толкова забавна, колкото предишната, дори си приличат. Оригиналното й наименование е "Spinning" или въртене в кръг в посока наляво или надясно. Как да научите вашия домашен любимец на нея, вижте във видеото:

И ако сте успели да научите своето куче на тези два трика, честито. Вече имате още игри, с които да се забавлявате заедно.

Запомнете, че трябва да сте търпеливи с любимеца си и ако той се затрудни, върнете се една-две стъпки назад, починете десетина минути и отново опитайте. Успех на всички и ще се радваме, ако споделите с нас в коментарите под статията дали кучето ви е харесало и усвоило номерата.