Най-вероятно и вие познавате радостта от общуването с домашни любимци - умиление към пухкаво коте, игра с кутре, топлината от комфортно наместилото се плътно в нас топло същество. Всичко това са елементи на неподправената човешка любов към домашните любимци, които отварят сърцата ни за радост и желание за игра.

В семейство, където се отглеждат домашни любимци и се появи бебе, трябва да се прояви здрав разум, за да не се случат грешки. Може да ги определим като 5 мерки за безопасност:

Родителите трябва да бъдат особено внимателни по отношение на добрата хигиена в дома, докато се убедят, че бебето не е алергично към животински косми.

Всички задължителни ваксини и средства за обезпаразитяване на животните трябва да бъдат направени в необходимите срокове. Подрязване на ноктите, подстригване на козината и други съвети, които ветеринарният лекар би дал, трябва да се изпълнят преди да е доведено бебето вкъщи.

Котките и кучетата могат да бъдат доста ревниви, затова не пропускайте да ги поглезите, като отделяте време и за тях.

Играчки и дрешки, които купувате на бебето, дайте на кучето да ги подуши предварително, за да свикне с тях.

Вашето кучето трябва да е обучено и да може да изпълнява команди: "седни", "не", "пусни", "стой".

Колкото и да вярвата в добротата на вашия любимец, не оставяйте бебето само в стаята с него.

Многобройни са примерите за мирното съвместно съществуване на малки деца и домашни любимци. Във фейсбук може да се натъкнете всекидневно на уникални снимки на трогателно общуване между бебета, кучета и котки, вероятно вашите ще бъдат още по-интересни.