На 21 май имен ден празнуват Елена, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадина и Костадинка.

Според поверието св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова на този ден хората не работят нито вкъщи, нито на полето.

В някои селища на Югоизточна България (най-вече в Странджа) и Родопите се изпълняват нестинарски огнени игри. В празненството участва цялото село, но в огнената жарава играят само призваните, защото се счита, че духът на светеца се вселява в тях и те вещаят от негово име. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род, като умението им се предава по наследство.

Сутринта те се събират в параклиса на светците, където се съхраняват техните икони и нестинарският тъпан, съпровождащ обреда. Там приижда цялото село и се устройва "панигир" – обща трапеза, придружена с песни и игри. Младите запалват голям огън, който до вечерта трябва да прегори. Тогава с иконите в ръце нестинарите прекрачват с боси крака в жаравата и пристъпват бавно под ритъма на тъпана. Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.

21 май е празник и на родопското село Момчиловци, чиято църква „Св. св. Константин и Елена” е на над 180 години.