Известно е, че хранителните навици се създават, формират и утвърждават още в първите години от живота. По-късно е изключително трудно, да не кажа почти невъзможно, да се променят.

Затова е обяснимо защо ние, родителите, често се безспокоим,
когато детето ни капризничи, отказва супичката или зеленчуковото пюренце, и упорито протяга ръчички към сладкия десерт или кутийката с шоколадови бисквитки.

Най-често след подобни сцени намерението ни да се противопоставим в името на здравословното хранене е тотално сломено от влажния умолителен поглед на малкия хитрец. Е, битката е загубена, но не и войната. Така поне се надяваме до следващия път, когато същото отново се повтаря.

На всички, които са на този хал,
със сигурност ще им бъде полезно да научат за едно любопитно откритие в областта на храненето при децата. Случайно попаднах на скорошна публикация, в която прочетох, че учени-диетолози от Орегонския университет са констатирали интересен феномен. Мъниците, изпили чаша вода известно време преди ядене, с охота предпочели храна, богата на зеленчуци.

Обяснението на специалистите е, че децата от ранна възраст свързвали сладките сокове и напитки с храни, богати на мазнини. Водата, обаче, предизвиквала у малчуганите обратни асоциации, насочващи към полезните зеленчуци.

Реших да експериментирам...
Половин час преди хранене дадох чашка вода на все още неогладнелия Мишо. Когато дойде време за хапване, на масичката разположих десертчето заедно с пюрето от зеленчуци, ориз и яйце. Информацията от Орегон се оказа вярна. Изненадващо и за мен, малкият лакомник този път посегна най-напред към ухаещата на тиквички, картофки и броколи яхнийка в компанията на добрата доматена салатка! Плодовото кремче, както никога досега, остана на втори план.

Доматчето си го бива! Снимка: Антония МихайловаВярвам, че ако такива асоциативни реакции у децата ни бъдат забелязвани и поощрявани още в най-крехка възраст, това би изиграло изключителна и полезна роля при възпитаването и изграждането на добрите и ценни вкусови навици.