Приключенията на Маугли, Балу и Багира отново ще ви завладеят! От 4 юни по местата за продажба на вестници и списания ще може да откриете „Книга за джунглата”. Тя е третата книга от новата поредица „Приказки на глас” на издателство „Егмонт България”. Изданието е с твърди корици и от 48 страници и съдържа аудиодиск с прочетената от театралната актриса Майя Остоич приказка. То се разпространява като вестникарско приложение на цена от 7,99 лв.

Приказката


„Книга за джунглата” е колекция от истории от английския нобелов лауреат Ръдиърд Киплинг. Те са публикувани за пръв път в списания в периода 1893 – 1894 година.
Киплинг е роден и израснал в Индия, която завинаги остава в сърцето му. Затова и никак не е чудно, че действието в прочутата му творба се развива имено в Индия. Историите в нея пък са своебразен вид басни, в които животните учат на морални уроци. Най-известните са трите, които проследяват приключенията на изоставеното човешко дете Маугли, отгледано от вълци в индийската джунгла. Текстовете от „Книга за джунглата” претърпяват редица адаптации през годините, появява се дори и комиксова версия. Най-успешна обаче остава анимационната версия на „Дисни”

Адаптацията на „Дисни”

Филмът от 1967 г. е 19-ият анимационен проект на компанията „Дисни” и последният, който Уолт Дисни лично ръководи. Той съветва членовете на екипа си да не задълбават много в оригиналната история заради прекалено тъмните и драматични нотки.

Каа, змията, е напълно различен герой във филма. В оригиналната история тя е приятел и съветник на Маугли, дори го спасява от атака на маймуни. Във филма е изобразена като злодей, наумил си да изяде Маугли.

Любопитен факт е, че първоначално лешоядите в анимацията е трябвало да бъдат озвучени от „Бийтълс”. Мениджърът на групата, Браян Ъпстейн, предлага на Дисни те да участват в лентата и всъщност така аниматорите на студиото създават образите на лешоядите. Впоследствие, когато Ъпстейн отива с идеята при „Бийтълс”, Джон Ленън не я одобрява.

Факти за аудиокнигите


Аудиоприказките и въобще аудиокнигите са много разпространени в САЩ и Германия. В САЩ 37% от хората твърдят, че слушат аудиокниги. Според проведено проучване в Германия 68.2% от децата слушат аудиокниги в свободното си време. Сред децата на възраст 5-9 години този процент е 88%; за 10-13 годишните - 79.3%. Близо 40% от 5-9 годишните слушат между 6 и 10 аудиокниги годишно.

У нас имаме дългогодишна традиция по отношение на драматизацията на радиоприказките. През годините редица талантливи актьори дават своите гласове на героите от разнообразни приказки за БНР. А в детството ви със сигурност сте звъняли поне веднъж на номер 177, за да чуете приказка по телефона, или пък сте се увличали от приключенията на любимите приказни герои, записани на грамофонна плоча или касета. Подарете и на своете дете незабравими спомени, вземете му третата книга от поредицата „Приказки на глас” – „Книга за джунглата”. Търсете я от вторник, 4 юни по местата за продажба на вестници и списания.

Чуйте откъс от аудиодиска към „Книга за джунглата”, като последвате линка.