Ароматерапията, прилагана по време на бременност и раждане има много полезни свойства, от които може да се възползва всяка бъдеща майка – за красива и стегната кожа, за лицето и тялото, за релаксация, за по-лесно и безболезнено раждане…

Преди това обаче, трябва да познавате какво е действието на всяко едно от есенциалните масла, тъй като някои от тях не са препоръчителни за употреба от бременни, а други по време на самото раждането.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Лайката и лавандулата по принцип са едни от безопасните аромати и масла, които могат да се използват по време на бременността, но трябва да се избягват през първия триместър.

Всички растителни масла са много полезни за кожата и нейния здрав и стегнат вид. Жените, които имат алергии към ядки трябва да са изключително внимателни при употребата на кокосово масло, например. Ако нямате такива алергии, то кокосовото масло ще ви помогне да се справите успешно със стриите. Жожобата и бадемовото масло пък се препоръчват в последните 8 седмици от бременността, за да подготвят кожата за раждането в перинеалната област.

Много от цитрусовите масла като портокалово, лимонено, от грейпфрут и бергамотово, са абсолютно безопасни за бъдещите майки. Те имат стягащ ефект за кожата, но не трябва да се използват непосредствено преди излагане на слънце, тъй като могат да причинят неприятна пигментация на кожата.

Към най-полезните за релаксация масла спадат бергамотовото, лавандуловото и това от нероли. Илан-иланг също действа отпускащо, но то може да бъде прекалено тежко, затова трябва да се внимава с дозировката.

3 варианта за релаксираща вана с есенциални масла:

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

  • 2 капки лавандула и 1 капка иланг-иланг
  • 2 капки бергамот и 1 капка нероли
  • 2 капки лавандула, 1 капки здравец, 1 капка тамян

Много от есенциалните масла не са препоръчителни за употреба под каквато и да е форма по време на бременността. Основната причина за това е, че те предизвикват менструално кървене и могат да доведат до спонтанен аборт. Сред тях са босилек, градински чай, кедър, кипарис, копър, жасмин, хвойна, лимонена трева, риган, смирна, магданоз, мента, роза, розмарин и мащерка. Някои от тях обаче са препоръчителни и много полезни за използване по време на самото раждане.

Ароматерапия и раждане

Самият процес на раждане не е особено приятно изживяване, за което майките след това разказват. Затова се използват обезболяващи средства, упойки и каквото е необходимо, съобразено с конкретната ситуация. В отминали времена хората са използвали ароматите и маслата като обезболяващо по време на цялото раждане. Тази техника е абсолютно приложима и днес и освен това може да се използва не само за намаляване на болката, но и за стимулиране на родовата дейност.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Методите, които се прилагат са няколко. Единият начин е чрез ароматна лампа, в която се поставят избраните масла. От топлината те се загряват и започват да се разнасят във въздуха. Веднъж вдишани, те стимулират организма да изработи обезболяващи хормони. Друг разпространен метод е инхалацията, която може да се осъществи чрез директно вдишване от флакон или от напоена хавлиена кърпа.

Можете да експериментирате, за да разберете дали имате поносимост към определени масла. За целта създайте спокойна и релаксираща обстановка като в чаша с гореща вода поставите 2 капки лавандула, 2 капки здравец, 2 капки лимон или бергамот.

Ето от кои масла можете да се възползвате по време на самото раждане и как действат те:

Здравец – помага за по-добрата циркулация на кръвта и дишането
Лавандула – има антисептично действие и помага за облекчаване на болките в гърба и крайниците.
Нероли – помага на бъдещата майка да се справи със страховете и опасенията си
Роза - помага за контрол на самото раждане
Иланг-иланг – нежният му аромат  спомага за намаляване на кръвното налягане
Жасмин – притежава аналгетични и обезболяващи свойства. Може да се използва като компрес на долната част на корема за по-бързо отделяне на плацентата.