"Когато майка му се настани у дома, той се превръна отново в мамино синче и адът настъпи вкъщи", това са думи на 32-годишна жена, установена в народната провинция. В България балансът в семейните отношение е нарушен – данните показват, че над 80% от хората живеят при средно и високо ниво на стрес.

Истината е, че съвременните семейства изпитват тревога от възможността майката на единия или на другия партньор да се нанесе у тях.

"Повече от 18 години са живели заедно, време е да прережат пъпната връв и тя да го остави да живее пълноценно своя живот. Да го остави да бъде мъж", допълва тя.

Да, повечето съвременни двойки се борят с преустановените и стари народни обичаи, сред които е съжителството с родителите под един покрив. Дали заради финансови, етични или здравословни причини, присъствието на представители на по-възрастна генерация може да доведе до изостряне на отношенията.

Всеки се стреми да води здравословен начин на живот, включващ спокойствие и мир. Да, но за съжаление реалността е друга. Резултатите от осъществения стрес тест показват, че над 70% от всички респонденти показват средно ниво на тревожност и устойчивост на стрес. Според семейния статус, пропорцията на резултатите "високо" и "много високо" ниво на тревожност и устойчивост на стрес варира, но остават сравнително висока.

Най-тревожни са хората, които живеят с родителите си. Следват тези, които съжителстват със семейството си. Най-устойчиви на тревога са деклариралите, че живеят самостоятелно.

Следователно си задаваме въпроса: "да бъдем или да не бъдем семейство?" Естествено, че всички мечтаем за хармонични взаимоотношенията между роднини, но има фактори, които не са за пренебрегване.

Тук навлизаме в различна сфера, където сме свидетели на етични, емоционални и битови поведения, които първоначално ни навяват на мисълта за емоционално изтощение, но действително крият рискове.

Сред народните житейски порядки, младите двойки се настаняват в бащиния дом на единия или другия партньор – често това е къщата на съпруга. Както може да се досетите, там живеят и неговите родители. Под претекст, че по този начин младоженците ще спестят средства за изграждането на техния бъдещ дом, те живеят със свекъра и свекървата. С времето сблъсъкът на генерации е неминуем – точно той води до най-стресови състояния, криещи сериозни рискове за здравето на всеки един член от семейството.

Оказва се, че жените са по-податливи на психическо натоварване с над 2,5 пъти по-голяма тревожност от мъжете. Това се дължи на присъщата за тях емоционалност. Независимо от това, резултатите от стрест теста показват, че пропорцията "високо" и "много високо" ниво на тревожност и устойчивост на стрес при респондентите от двата пола е сходна.
Често, мъжът се озовава между чукът (майката) и наковалнята (съпругата), като от него се очаква да внесе баланс във взаимоотношенията.

Стигаме до извода, че е редно да се променят семейните обичай. От другата страна, да бъдем реалисти – това, може би е възможно в големите градове, но в по-малките населени места и села ситуацията е по-сложна. Шансовете за промяна намалява колкото повече се отдалечаваме от столицата.

Това го отдаваме на културната и своенравна нагласа на жителите в страната. Ще отнеме време, години, може и десетилетия, но има надежда. Осъществявайки подобни проучвани като тазгодишния стрест тест, постепенно проглеждаме – отваряме си очите като се изправяме пред собствената си реалност. Това сте вие, това сме ние – всички, с всеки следващ ден сме подложени на стрес.

Нека бъдем отговорни към собственото си здраве и това на нашите близки.

Светът, в който живеем крие напредничави и реалистични решения, за да пазим и съхраняваме семейството си сплотено и мирно.

В Националния стрес тест, който се проведе в периода 1-31 Октомври 2015г. се включиха над 50 000 души от цялата страна. Благодарим Ви! Подробните резултати може да откриете на btv.bg.