Майка от Франция бе осъдена на 18 месеца затвор заради това, че е изоставила 9-годишния си син.

Жената, идентифицирана във френското издание Charente Libre като Александра, на 39 години, е оставила сина си да живее сам от 2020 до 2022 г., което беше съобщено и от BFMTV, филиал на CNN.

Момчето оцелявало, като се хранело главно с консерви, сладкиши и крадени домати, съобщава френското издание. То често оставало без отопление, топла вода и електричество, заявява кметът на Нерсак – градчето, в което живеело момчето.

И още зловещи подробности, които разкриват френските медии – майката изоставила детето, за да живее с партньора си, само на няколко километра от апартамента, в който било момченцето, като понякога го посещавала.

Въпреки условията на живот, то продължавало да посещава училище и да има добри оценки. Това е и причината никой да не се усъмни, че нещо се случва в продължение на цели 2 години.

"Запознах се с майка му през май 2022 г.", казва кметът Барбара Кутюрие. "Тя дойде да ни каже, че има финансови проблеми, и ние ѝ дадохме четири ваучера за храна, но вместо това тя взе някакви преработени хранителни продукти, така че това ме накара да се усъмня.

Някои жители ми казаха, че има дете, което живее само, така че свързах двете неща и се обадих на полицията."

12 месеца от присъдата на майката са били отменени и тя ще изтърпи останалите шест месеца под домашен арест.

Момчето е под грижите на социалните служби от септември 2022 г.