Майчинството е най-отговорната и значима роля в живота на една жена. Някои майки се отказват от работата, за да бъдат до своята рожба, докато не навърши 2 години. Други обаче, по една или друга причина, са принудени да тръгнат на работа преди срокът на майчинството им (ако имат право на такова) да е изтекъл. Вторите обикновено стават прицел на осъдителни думи и порицания от страна на хора, които обичат да дават мнение и съвети. Нека не забравяме, че не е лесно нито на дамите с малчугани, които работят от вкъщи, нито на тези, които ежедневно пътуват от дома до работата, за да си осигурят насъщния. Така че, ако се окажете лице в лице с млада трудеща се майка, за да запазите добрия тон на отношение, и финеса на общуване, е добре да знаете няколко неща, които не бива да казвате:

1. Не се ли чувстваш гузно да оставяш детето на грижите на друг?

Подобен израз определно би изкарал от равновесие всяка майка. Имайте предви, че работейка, тя добре знае, че се е лишила от възможността да е постоянно до детето си, но го прави отново единствено и само заради него. Освен това нито една майка, която обича детето си, няма да го остави в несигурни ръце.

2. Ако аз съм на твое място и работя, децата ще ми липсват много.

Еее, крайно нетактично. А откъде разбрахте, че на тази майка не й липсват децата? Естевствено, че да, но в края на краищата тези деца трябва и да ядат, нали?

3. Толкова ли ти се налага да работиш?

Повечето хора работят, защото са им необходими средства, за да водят нормален начин на живот. Но финансовото положение на околните не ги засяга. Дори в семейството да се труди само единият родител. Лесно е отстрани... Освен това, когато си родител отговорността е още по-голяма, тъй като мислиш както за прехраната, така и за духовното израстване на детето си. Майките не трябва да се чувстват зле, че работят, дори и ако мотивът не е само от финансов характер. Всеки решава сам за себе си. И в името на децата. И никой няма право да се бърка в решенията му.