Не е лесно да си самотен в общество, в което все още чуваме фрази като "часовникът тиктака", "няма да станеш по-млад" и "то времето си минава". Живеенето с партньор на свободни начала е все по-разпространено, но понякога се налага хората да обясняват. Най-важното все пак остава едно - да не променяте възгледите си и да не се поддавате на натиска на другите, когато вземате решение дали да се обвържете с един човек.

Вслушвайте се в себе си. Това е ваше, лично решение - не на приятелките или мама. Омъжвайки се, без да го искате, можете да обречете на нещастие не само себе си, но и партньора си. 

Вижте какво предпочитат хората - брак или съвместно жителство.

 

Ето няколко признака, по които да разберете дали сте готови за брак

СТРАХУВАТЕ СЕ ОТ СПОДЕЛЕНА ОТГОВОРНОСТ 

Не сте готови да се натоварите със съвместни отговорности като деца, обща собственост, заеми и семеен бизнес. Не е задължително да реализирате всички тези неща наведнъж. Но ако дори мисълта за съвместен бизнес ви кара да се притеснявате и да се чувствате некомфортно, тогава бракът явно не е за вас.
Освен това, ако почти не поемате отговорност за действията си, тогава удвояването им явно не е във ваша полза. В брачния живот партньорите си поделят задълженията, решавайки рамо до рамо общите проблеми. Не бива да се гмуркате с главата надолу във водовъртежа, ако не сте подготвени за препятствията по пътя.

И все пак, ако имате нужда от идея за романтично предложение за брак - вижте тук

СЛАГАТЕ НА ПЪРВО МЯСТО СЕБЕ СИ И ЗАБРАВЯТЕ ЗА ДРУГИЯ 

Вашите желания и планове са приоритет. Къде да отидете на вечеря, какво да купите в магазина, къде да отидете на почивка - ако се съсредоточите само върху собственото си мнение по тези въпроси, оставяйки партньора си извън вземането на решения, тогава този подход определено няма да доведе до брак. Ако не сте готови на компромиси, но твърдо настоявате за себе си, това е знак, че не сте готови за брак. 

Снимка: iStock

СЪЖАЛЯВАТЕ ЗА ПРОПУСНАТИ ВЪЗМОЖНОСТИ

Постоянно се улавяте, че си мислите: "какво щеше да стане, ако...". Сценариите за алтернативен живот извън брака често се въртят в главата ви - без задължения и ненужна суета. В случай, че сключването на брак е проблем за вас, а не облекчение, това е ясен знак да се откажете от него. Бракът не трябва да налага забрани и да влиза в граници. Може би все още не сте готови за семеен живот и не сте срещнали партньора си.