Някои малчугани, още неподготвени напълно в майчината утроба, бързат да излязат на белия свят. Ето защо, независимо от това какви са обстоятелствата, подсказващи дали бебето ще се роди преждевремнно или доносено, е добре всеки един бъдещ родител да е запознат с малките, но значими подробности, свързани с посрещането на недоносеното бебе:

1. Недоносеното дете е много по-застрашено от инфекции

Недоносеното дете е много по-застрашено от инфекции поради по-слабите му съпротивителни сили. Да се избягва всякакъв контакт и с най-леко болни (братче, сестриче с хрема), тъй като лекото за възрастните може да се окаже фатално за недоносеното дете. Ако майката е болна е необходимо тя да носи маска не само по време на кърмене, а непрекъснато, когато е в контакт с бебето.

2. Недоносените боледуват по-често от рахит

Недоносените боледуват по-често от рахит, отколкото доносените, въпреки профилактичните мерки. Профилактиката с витамин D започва още в родилното отделение за недоносени. Ако там не е проведена такава, веднага след изписването трябва да се започне да се дава на бебето Вигантол по 1 капка сутрин на гладно с лъжичка кърма/АМ. Профилактично витамин D трябва да се дава и през есента, зимата и пролетта на втората на втората година от живота на недоносеното бебе.

Продължава >>>

3. Предразположени са към развитие на анемия

Скоро след раждането често се развива т.нар. физиологична анемия. Тя се дължи на липсата на желязо, което се отлага в депата на плода през последните месеци на бременността. За първи път тази анемия може да се изрази под формата на безапетитие, а едва впоследствие да се развие бледост по кожата и лигавиците. Анемията е най-силно изразена към 3-6-ия месец. Необходимо е хемоглобинът да се следи периодично и да се дават железни препарати.

4. Имат по-голяма нужда от витамини

Преждевременно родените деца се нуждаят допълнително и от виамини. Даването на мултивитаминни препарати може да започне още от3-4-тата седмица от живота и да продължи до навършването на 6-12 месечна възраст.

5. Физическото развитие на недоносените е в зависимост от теглото при раждане

Деца, родени с тегло 2000-2500 г, обикновено настигат връстниците си на тегло и ръст до края на първата година от живота си. При рождено тегло под 1200 г и особено под 1000 г могат да останат години наред (дори до пубертета) по-дребни на ръст и тегло.