Котките са навсякъде. Вкъщи или на улицата, навън сред какафонията на градския живот или свити в мъркащо блаженство в топлата сянка на надвиснал селски чардак. Има толкова много котета край нас, че едва ли минава ден, без да се натъкнем на някое мило мяукащо насреща ни животинче. Без съмнение, котките са и сред най-предпочитаните от хората домашни любимци. Всеизвестен е фактът за тайнствената им способност да отнемат физическата болка от стопанина си и да действат като ненадминати психотерапевти.

Котешките породи са толкова много, че едва ли ще ни стигне време и място да изброим всичките тук. Пък и с развитието на генното инженерство техният брой непрекъснато расте. За любителите на най-нежните животники, обаче, подбрахме 10 от най-красивите и гальовни породи котета. Насладете им се и сами изберете коя от тях да поканите у дома.

Персийска котка

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тази пукава топка е първенецът сред породистите котешки любимци. И не случайно. Тя се откроява с характерните си и ненаподобими от други породи черти – кръгло лице, красиви изразителни очи и много дълга козина. Породата е създадена малко след Втората световна война и в действителност е една от най-привлекателните и симпатични породи, особено силно желани и обичани от децата.

Американска късокосместа котка

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тази порода се е използва от хората за защита на покъщнината им от мишки и други животни от десетилетия назад. Сегашният завършен вид на това ловко и енергично създание е резултат от селекцията и кръстосването на котки от региона на Северна Америка.

Абисинска котка

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Абисинската котка е сред най-дружелюбните и общителни породисти котки по света. Произходът й е все още неизвестен, но за местонахождението му се смята Етиопия. Заради приятелския си характер, този дългоух симпатяга би бил чудесен другар в игрите за най-малките.

Регдол

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Това е котка, поразяваща със сините си очи. Тя е смеска между две породи – персийска и сиамска. Впечатляваща е с невероятно меката си и дълга козина. С чиста и спокойна съвест можем да наречем това великолепие на човешкия експеримент най-красивата котка. И това не е всичко. Регдол удивлява и с доказано благия си и дружелюбен нрав.

Турска ангорска котка

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Произходът й е разпознаваем по наименованието й. Тази котка спокойно може да бъде отнесена към списъка на най-старите породи котки. Тя е произведение на природата, без каквито и да било изкуствени интервенции, изключително инелигентна и невероятно предан приятел на човека.

Манкс

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тази порода има много мъничка опашка, а някои от представителите й дори си нямат такава. Тя е изключително лесна за обучение на лов на мишки и други гризачи. И прекрасен галеник, разбира се.

Тойгер

Снимка: listvisit.com

Представете си истински тигър у дома, с който спокойно може де си играете без никакви притеснения.  Е, макар и в умален вариант, такова създание съществува, и то се нарича тойгър. Неслучайно името на котката идва от двете английски думички - "toy" (игра) и "tiger" (тигър). Това изящно творение е и най-скъпата домашна порода котки. Тя е създадена чрез кръстосването на домашна късокосместа с бенгалска котка през 1980 г. в Калифорния. Целта е била именно постигането на зашеметяващо красивата тигрова окраска.

Пясъчна котка

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тази котка се нарича още и пустинна, тъй като именно пустините на Африка и Азия са нейните местонахождения. Неслучайно тя обича територии с топъл климат и високи температури.

Ашера

Снимка: listvisit.com

Това е една от най-редките и скъпи породи в света. Тази котка е смес от хибридизация на котки от Африка, Азия и други страни. Котка с изключително смел и енергичен темперамент, удивляваща с леопардовата си окраска и съсредоточен поглед.

Шотландска клепоуха

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Както името подсказва, става дума за едно сладко и очарователно клепоухо създание. Името му е дадено през 1966 г. и е чудесен мил любимец за цялото семейство. Впечатляващо е и с големите си кръгли и изразителни очи. Съществуват два вида според должината на козината - късокосмест и дългокосмест. Шотландската клепоуха котка е възникнала в резултат на спонтанна мутация в една ферма в Шотландия през 1961 г., където фермерът Уилям Рос забелязал сред родените котета едно с подвити уши.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Носът на породата е къс, широк, с лека гърбица в горната част. Ушите са съвсем малки и клепнали напред. Опашката е средно дълга до дълга, заострена накрая. Космената покривка е къса или дълга (според вида) и много плътна. Окраската е доста богато и разнообразна.