Какво е необходимо (за 6 порции)?
375 гр. кръгъл ориз
1 краставица
3 с. л. нарязан магданоз + няколко листа
2 глави лук
60 гр. пармезан
150 мл бяло вино
900 мл зеленчуков бульон
50 гр. масло
5 с. л. зехтин
сол и черен пипер
Как се приготвя?
Изчистете и накълцайте лука. Обелете краставицата и я нарежете на тънки филийки.
Загрейте зехтина в тенджера. След това добавете лука и ориза.
Залейте ориза и лука с виното и ги оставете да се запържат, докато оризът поеме напълно алкохола.
През това време бланширайте филийките краставица за една минута във вряща подсолена вода. След това ги извадете и пазете топли.
Изсипете малко по малко зеленчуковия бульон при ориза, като бъркате непрекъснато. Оризът трябва да утрои обема си. Посолете и добавете пипера, след това сложете маслото – студено и на купчета, магданоза и пармезана. Махнете от котлона и оставете да престои няколко минути.
Разпределете ризотото в чинии, добавете филийките краставица, украсете с листата магданоз и сервирайте скоро.