Тероар е комбинацията от всички онези характеристики, които определят характера на една храна или напитка – местоположение, климат, почва, изложение, води, обработка, обгрижване от хората, производство и др. В този смисъл съчетанието „тероарно готвене” описва готвенето с продукти, които са отгледани и закупени от мястото, на което се готвят, като радиусът може да стига до около 200 км. Тероарното готвене е философия, която напоследък следват много от световноизвестните готвачи.  

Най-известните имена в кулинарията от последните години са – Ален Дюкас, Феран Адриа, Томас Келер и Рене Реджепи. Макар всички те да са представители на различни кулинарни течения, да са от различна националност, с различен опит и на различна възраст, помежду им има нещо много специално, което ги обединява. Това е именно използването на местни продукти, когато готвят.


Един българин на Малдивите създава градини

Подкрепяйки тероарното готвене и като главен готвач в ресторант на остров на Малдивите, българинът Емил Минев предлага насред Индийския океан местните да започнат да отглеждат плодове и зеленчуци. Дотогава, на малкия остров от групата на Малдивите, фермери отглеждали единствено банани – в минимални количества, и специален сорт зелено зеле – просто защото расте без особени грижи. Климатът на този остров е специфичен – солеността на въздуха е много висока, солта пада по листата на растенията и заради нея те много бързо изгарят. След проучване на почвата от специалисти, на острова започват да се отглеждат различни продукти. В началото се включили едва 4 семейства, а към момента на заминаването на Емил Минев, там имало кооператив от 45 ферми, които произвеждат по 4000 кг зеленчуци седмично.


Ястията в ресторант Ting  към хотел Shangri La, в Лондон, в който той се премества да работи, се приготвят основно от продуктите, които се предлагат на пазара в непосредствена близост до него. Една от атракциите на ресторанта е гостите му сами да изберат продукти от този пазар и въз основа на избраното, готвачите да им приготвят ястия изненада.

По-добре земна ябълка от Родопите, отколкото с аспержи от Германия

Използването на местни продукти има много плюсове. Те са пресни, което означава, че хранителните им стойности са на най-високо ниво. Не се транспортират дълго и следователно по тях няма нанесени от пътя и времето щети. С тях приготвената храна е най-вкусна. Със закупуването на местни продукти се пстимулира и подкрепя развитието на местното производство и търговия. Обикновено тези стоки са и много по-евтини. И не напоследно място - предизвикателство, пред което всеки, който готви обича да се изправя, тези продукти са добра провокация за ра креативността на готвача.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement