Сьомгата е известна с изключително полезните си здравословни качества и е рибата, която педиатрите препоръчват първа да бъде въведена в детското меню. Благодарение на богатото си съдържание на Омега-3 мастни киселини, сьомгата е враг на високия холестерол, защитава от заболявания сърдечно-съдовата система, подобрява паметта и предпазва от рак. Приготвена с любов и старание, сьомгата доставя и несравними вкусови усещания.
Продукти за 4 порции:
4 парченца прясна сьомга от по 150 г
3 бр. краставици
100 мл кисело мляко
1 бр. лимон
10 мл зехтин екстра качество
15 г дребен лук
Сол
За бульона:
1 бр. кромид лук
1 бр. стръкче целина
1 бр. морков
100 мл бяло вино
600 мл вода
Приготвяне:
Почистете и измийте целината, моркова и лука. Пригответе бульона: сложете водата, бялото вино и зеленчуците в подходящ съд и оставете да заври. Намалете котлона и продължете готвенето още няколко минути, докато зеленчуците омекнат. Извадете зеленчуците от бульона.
Сложете бульона и парченцата сьомга в загрят съд, покрийте и варете за около 10 мин. на слаб огън. Посолете на вкус.
Обелете краставиците, нарежете ги и ги поставете в сервирна чиния. Подправете с кисело мляко и лимонов сок. Сложете парченцата сьомга в чинии, декорирайте със ситно нарязания дребен лук и залейте със зехтина.