Сега, в началото на сезона на гроздобера, когато е време да се насладим на множеството десертни сортове, защо пък да не затворим в няколко стъклени бурканчета малко от тази благоуханна гроздова прелест.
И когато дойдат студените дни, някоя празнична вечер, да отхлупим капачето и да пуснем спомена и духа на отминалото лято.
За 8-10 бурканчета са необходими само:
2 кг бяло стафидено грозде
800 г захар
150-200 мл вода
листенца розмарин на вкус
Приготвяне:
Измитото и почистено от чепките стафидено грозде (предимството на това гроздето е, че е без семки), се поставя в метален съд за варене, пускат се листенцата розмарин, посипва се със захарта, разклаща се енергично и се оставя в хладилника за 1 нощ. На другия ден се поставя на котлона, добавя се водата, кипва се и веднага се намалява на минимум. Така на бавен огън къкри, докато сиропът остане на половина и добие златисторозов цвят.
Още горещо сладкото се насипва в бурканчетата, като гърлото се оставя празно, капачетата се завинтват и се обръщат с дъното на горе. Така, с бавното изстиване, се постига вакуумиране на сладкото, без да е необходимо допълнително изваряване.