Червеното цвекло се слави със своите невероятни ползи за здравето. Консумацията му нормализира кръвното налягане, потиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво и стомаха. Благоприятства обмяната на веществата и доставя необходимото на организма количество желязо. Присъства в кулинарната традиция на много страни по света, а тези три вълшебства, които ви предлагаме по-долу, задължително трябва да опитате:
Салата с червено цвекло
Продукти за 4 порции:
500 г сварено червено цвекло
4 с.л. орехови ядки
няколко стръка рукола
100 г сирене (пармезан)
4 с.л. винен оцет
2 ч.л. дижонска горчица
сол и черен пипер
2 ябълки
Приготвяне:
Изпечете ядките в тиган без мазнина. Нарежете червеното цвекло на тънки филийки, а ябълките – на кубчета, наредете ги заедно и поръсете върху тях руколата и ядките. Овкусете с дресинг от оцет, горчица, сол, черен пипер и зехтин.
Фокача* с червено цвекло
Продукти:
500 г брашно
1 ч.л. захар
сол
½ кубче мая
12 с.л. зехтин
ок. 10 стръка мащерка
250 г сварено червено цвекло
150 г сирене
2 с.л. сметана
100 г мед
2 ч.л. кедрови ядки
едро смляна морска сол
Приготвяне:
Смесете брашното, захарта и 1 ½ ч.л. сол. Прибавете 4 с.л. зехтин и втасалата в 250 мл хладка вода мая. Омесете гладко тесто, покрийте го и оставете на топло 45 минути. Разстелете тестото върху плот, след което го пренесете в намаслена тава. Оставете на топло около 30 минути. Оформете в тестото вдлъбнатини. Намажете фокачата със смес от сиренето, меда и сметаната. Поръсете с 8 с.л. зехтин. Разпределете червеното цвекло, нарязано на тънки шайби. Поръсете с кедровите ядки и с ¾ от мащерката. Печете около 20-25 минути при 200 градуса. При сервиране украсете фокачата с останалата мащерка и украсете с морска сол.
__
* фокача – традиционен италиански хляб с плоска форма, с добавени към него зеленчуци, подправки и други хранителни съставки.