Сътворяването на това изкусително произведение на кулинарното майсторство с нотки от Далечния Изток ще ви достави несравнимо забавление, а за финал ще ви възнагради с фантастичната мекота на нежния си плодов вкус и аромат.
Продукти:
За декорацията:
1 белтък
30 г захар
40 г брашно
20 г масло
сладкарска боя
За рулото:
4 яйца – разделени на белтъци и жълтъци
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.ч. брашно
½ ч.ч. захар + 1 с.л. захар
60 г разтопено масло
¼ какао (или брашно)
есенция на вкус
За пълнежа:
Плодове според сезона (в примера – ягоди и боровинки), крем или сметана
Тайната на сътворяването стъпка по стъпка:
1. Снабдете се с шаблон на рисунките и го прерисувайте върху хартия за печене с размера на тавата на фурната. Предлагаме ви 3 варианта:
1 тип шаблон
2 тип шаблон
3 тип шаблон
2. Сместа за декорацията се приготвя, като в купичка се изсипват белтъка, захарта и брашното и се разбиват добре с вилица или тел. Добавя се размекнатото масло и отново се разбива...
3. Сместа се разделя в малки купички в зависимост от това с колко цвята ще се рисува. Оцветява се със сладкарски бои. Оставя се само цвета, с който ще започнем най-напред, останалите се прибират в хладилник...
4. Сместа се изсипва в шприц с тънък накрайник. С него се очертават контурите на рисунките върху обърнатата хартия за печене. Повторя се с другите цветове, като периодично хартията се прибира в камерата (за около 10 минути). След като сме готови, рисунката отново се връща.
5. Сместа се приготвя, като с миксер или тел се разбиват белтъците до получаване на крем. Добавят се бакпулвера и половината от захарта. Разбива се, докато се получи не прекалено гъст, а лек и лъскав крем.
6. Жълтъците и останалата половина от захарта се разбиват интензивно на ръка. Белтъците и жълтъците се смесват в купа, като внимателно се разбъркват с шпатула.
7. Добавя се половината разтопено масло и половината от брашното. Сместа се разбърква добре, след което се добавя и останалата половина. Овкусяваме с есенцията.
8. Хартията с рисунката се изважда от камерата и се поставя в тавата на фурната. Много бързо, за да не се разтопи декорацията, на равен слой се разстила сместа за рулото...
9. Пече се в предварително загрята до 200 градуса фурна за 7-8 минути...
10. Докато блатът е още топъл, се обръща върху хартия, поръсена с пудра захар. Веднага, но внимателно хартията с рисунката се отлепва...
11. Хартията се слага отново върху блата, който се обръща с рисунката надолу върху стреч фолио. След като рулото поизстине, се намазва с избрания пълнеж от плодове, добре оваляни в сметаната или крема) ...
и с помощта на фолиото се завива на руло...
С нетърпение очакваме да ни се похвалите със снимки на вашето руло на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук! ;)