Днес ще ви предложим да опитате мате - тонизираща напитка с високо съдържание на кофеин, която е традиционна за редица южноамерикански страни.

Нещо като кафето, без което не започва денят на повечето европейци. Всъщност мате е внесено за първи път на Стария континент от йезуитски мисионери в Парагвай през 17 век, затова напитката е известна и като "йезуитски чай".

Снимка: iStock

Макар и с горчив вкус, листата на мате са изключително полезни за организма, съдържайки кофеин, теобромин, дъбилни вещества, витамини A, В2, B3, B5, В6, C, лимонена киселина, ванилия, ксиленол, маслена киселинa, белтъчини, рутин, смола, стеаринова киселина, танини, теофилин, тригонелин, хлорофил, холин, целулоза и други вещества.

Освен че тонизира нервната система и психиката, което я прави отлично средство срещу леки неврози и депресии, мате подобрява храносмилането, функционирането на черния дроб и стимулира имунната система. 

Снимка: iStock

Освежаващото питие се приготвя чрез накисване в гореща вода на листа от дървото Йерба мате. За да си приготвите напитката, са ви необходими 1 ч.л. стрити и изсушени листенца мате, които се запарват с гореща вода, която не трябва да бъде вряла (100° С), а както при приготвяне на зелен чай (до 80° С). 

Оставете да престои за 2-3 минути, след което може да консумирате освежаващото мате с калабас и бомбиля - оставете листата в кратунката, без да ги прецеждате, като пиете с помощта на специалната сламка с цедка в долния край.