Всеизвестен е фактът, че броколите, освен че са много вкусни, са и изключително здравословни. Те са доста обичайна съставка в страните около Средиземно море. Другото им име е калабрезе - по името на провинция Калабрия, където това зеле е било отглеждано за първи път. Малките му съцветия са нежни и хрупкави и са прекрасна основа за тази апетитна салата с макарони.
Продукти за 4 порции:
300-400 г макарони
300-400 г броколи, накъсани на малки цветчета
4 с.л. зехтин
2 с.л. оцет
1 с.л. горчица
Смлян черен пипер
200 г риба тон от консерва с растително масло (запазете маслото)
50 г консерва от филета аншоа с растително масло (него също запазете)
Връзка зелен лук
4-5 с.л. царевица
1 китка магданоз
Има само 2 стъпки за приготвянето на тази средиземноморска салата:
1.Сваряваме макароните, като 4-5 минути преди да са готови, добавяме броколите. Отделно в голяма купа разбиваме зехтина, горчицата, оцета, растителното масло от консервите и черния пипер. В получения дресинг пускаме нарязаните филенца аншоа, рибата тон, зеления лук, царевицата и накълцания магданоз.
2.Отцеждаме макароните и броколите и ги смесваме със соса.
Салатата може да я поднесем и топла, и студена. Вероятно ви прави впечатление, че запазваме маслото, останало от консервираната риба. Прибавяйки го към дресинга, то обогатява традиционния салатен сос от зехтин, оцет и горчица и му придава типичния средиземноморски вкус.