В летните почивни дни може да съберете семейството си на обяд с вкусна зеленчукова мусака и чаша охладено бяло вино. Ето какво трябва да си осигурите, за да приготвите 4 порции мусака:
Необходими продукти
2 бр. средно големи картофи
3 бр. средно големи моркови
1 глава лук
1 тиквичка
200 г спанак
3 с.л. зехтин
1/4 връзка магданоз
Чубрица и сол на вкус
4 стръкчета босилек и 1 червена чушка за украса
За заливката:
1 яйце
2 с. л. брашно
100 мл прясно мляко
сол на вкус
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно. Морковите се настъргват и заедно се слагат да се задушават до омекване в половината зехтин и 150 мл вода. Прибавя се нарязаната на кубчета тиквичка и нарязаният на ивички или замразен спанак. Накрая се слага ситно нарязаният магданоз.
Картофите се нарязват на кубчета и се задушават отделно като леко се посоляват и се поръсват с чубрица.
Мусаката се реди в тавичка със зехтин на дъното, като се слагат последователно на пластове половината от картофите, задушените зеленчуци, останалите картофи.
Слага се в загрята фурна и се пече на 200 С градуса за около 20 минути.
Малко преди пълна готовност се залива с яйчената заливка. Тя се приготвя като се разбие яйцето с прясното мляко и се добави брашното, рамито в малко вода. Връща се във фурната до лек загар на заливката.
Готовото ястие се украсява с цели листенца босилек и кръгчета червена чушка.