Лимоновият пай е перфектният избор за тези от вас, на които им се хапва нещо леко, свежо и страшно вкусно. Масленият блат, ароматният крем и хрупкавата целувка ще погъделичкат небцето ви, пренасяйки ви в света на истинското блаженство. Опитайте!

Необходими продукти:

#За масленото тесто:

2 ч.ч брашно

200г масло

2 с.л захар

щипка сол

1 жълтък

ванилия

лимонова кора

4 с.л ледена вода

#За крема:

сок от 1 лимон

лимонова кора

1 ½ ч.ч захар

2 с.л масло

3 с.л царевично нишесте

3 жълтъка

щипка сол

1 ч.ч вода

#За целувчената коричка:

4 белтъка

ванилия

1 ч.ч захар

щипка сол

Начин на приготвяне:

В подходяща за целта купа смесваме брашното и солта и прибавяме към тях маслото. Мачкаме с ръце до получаването на трохи. Добавяме захарта, жълтъка, настърганата лимонова кора и водата и замесваме тесто.

Полученото тесто покриваме с прозрачно фолио и оставяме да отпочине в хладилника за около 40 минути.

Докато чакаме тестото да се охлади, загряваме фурната на 200°C.

Разточваме охладеното тесто и прехвърляме в предварително намазана с масло форма. С пръсти притискаме тестото добре по дъното и стеничките.

Покриваме тестото с хартия за печене и отгоре изсипваме бобови зърна. Печем около 10 минути, махаме зърната и допичаме до златисто (още 5 минути).

Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.

Междувременно в тенджера смесваме лимоновия сок, лимоновата кора, захарта, маслото и водата и ги слагаме да заврат.

В друг съд смесваме царевичното нишесте, 3 с.л. вода и жълтъците. Разбъркваме добре до хомогенност.

Когато лимоновият сироп заври, добавяме нишестяната смес и бъркаме без да спираме. Варим, докато кремът се сгъсти. След това сваляме от огъня и го оставяме да се охлади.

Докато чакаме крема, разбиваме останалите ни белтъци на сняг с помощта на миксер, прибавяйки първо солта, а после и захарта.

Когато всички компоненти на десерта са готови, изливаме крема във вече охладената форма, като отгоре добавяме целувчения завършек. Печем до получаването на златиста коричка.