Лимоновият пай е перфектният избор за тези от вас, на които им се хапва нещо леко, свежо и страшно вкусно. Масленият блат, ароматният крем и хрупкавата целувка ще погъделичкат небцето ви, пренасяйки ви в света на истинското блаженство. Опитайте!
Необходими продукти:
#За масленото тесто:
2 ч.ч брашно
200г масло
2 с.л захар
щипка сол
1 жълтък
ванилия
лимонова кора
4 с.л ледена вода
#За крема:
сок от 1 лимон
лимонова кора
1 ½ ч.ч захар
2 с.л масло
3 с.л царевично нишесте
3 жълтъка
щипка сол
1 ч.ч вода
#За целувчената коричка:
4 белтъка
ванилия
1 ч.ч захар
щипка сол
Начин на приготвяне:
В подходяща за целта купа смесваме брашното и солта и прибавяме към тях маслото. Мачкаме с ръце до получаването на трохи. Добавяме захарта, жълтъка, настърганата лимонова кора и водата и замесваме тесто.
Полученото тесто покриваме с прозрачно фолио и оставяме да отпочине в хладилника за около 40 минути.
Докато чакаме тестото да се охлади, загряваме фурната на 200°C.
Разточваме охладеното тесто и прехвърляме в предварително намазана с масло форма. С пръсти притискаме тестото добре по дъното и стеничките.
Покриваме тестото с хартия за печене и отгоре изсипваме бобови зърна. Печем около 10 минути, махаме зърната и допичаме до златисто (още 5 минути).
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.
Междувременно в тенджера смесваме лимоновия сок, лимоновата кора, захарта, маслото и водата и ги слагаме да заврат.
В друг съд смесваме царевичното нишесте, 3 с.л. вода и жълтъците. Разбъркваме добре до хомогенност.
Когато лимоновият сироп заври, добавяме нишестяната смес и бъркаме без да спираме. Варим, докато кремът се сгъсти. След това сваляме от огъня и го оставяме да се охлади.
Докато чакаме крема, разбиваме останалите ни белтъци на сняг с помощта на миксер, прибавяйки първо солта, а после и захарта.
Когато всички компоненти на десерта са готови, изливаме крема във вече охладената форма, като отгоре добавяме целувчения завършек. Печем до получаването на златиста коричка.