Домашно приготвена супа от тиква може да обогатите вкусово с леща и сметана. Така ще поднесете на своето семейство здравословна храна, в която се съдържат в добри пропорции всички основни хранителни групи (въглехидрати, растителни протеини и мазнини) само в една порция.
Необходими продукти за 4 порции
800 г тиква
1 шепа обелени тиквени семки
100 г червена леща
2 глави лук
2 скилидки чесън
100 г сметана (крем фреш)
2 с.л. зехтин
2 стръкчета мащерка
1 л горещ зеленчуков бульон
Сол и захар на вкус
Начин на приготвяне
Загрява се зехтинът в дълбока тенджера. Лукът се нарязва и се прибавя да се запържи до златисто.
Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се прибавя в тенджерата. Добавят се нарязаният на дребно чесън, лещата, и половината от листенцата на мащерката.
Заливат се с горещ зеленчуков бульон. Подправя се на вкус и се оставя на тих огън около 25 минути, докато лещата и зеленчуците омекнат.
През това време обелените тиквени семки се запичат в една лъжица зехтин под капак, поръсени с щипка сол и захар, като тиганът се разтръсква често, докато започнат да пукат.
Сварената тиква с лещата и зеленчуците се пасира в кухненски робот, докато стане на крем. Добавя се половината сметана и отново се разбива.
Крем супата се сервира с лъжица сметана и запечени семки, поръсени отгоре.