Едва ли има човек, който не обича картофени кюфтета. Но, можем ли да си ги приготвим сами. Ето една рецепта за много вкусни картофени кюфтета за 4 порции, в която има сирене и краве масло.

 

Необходими продукти за кюфтетата:

1 кг картофи

150 г сирене

1 глава кромид лук

2 яйца

60 г краве масло

1 връзка магданоз

1 с.л. брашно

1 пакетче галета

Черен пипер и сол на вкус

300 мл олио

 

Продукти за соса:

3 с. л. майонеза

2 с. л. кисело мляко

1-2 скилидки чесън

сол на вкус  

 

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват. Изваждат се, охлаждат се и се обелват. Намачкват се с вилица.

Прибавят се лукът, нарязан на ситно, яйцата, магданозът, натрошеното сирене и размекнатото краве масло.

Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се 1 с.л. брашно и всичко се омесва добре.

Готовата смес се оставя за около половин час в хладилника да стегне.

Оформят се кюфтенца от сместа и се овалват в галета.

Пържат се в предварително загрято олио, до получаване на златиста коричка.

Сосът се приготвя чрез смесване на разбито кисело мляко и майонеза, към които се прибавят пресованите скилидки чесън. Прибавя се сол на вкус. 

Картофените кюфтета се сервират с олекотения с кисело мляко майонезен сос с чесън.