Едва ли има човек, който не обича картофени кюфтета. Но, можем ли да си ги приготвим сами. Ето една рецепта за много вкусни картофени кюфтета за 4 порции, в която има сирене и краве масло.
Необходими продукти за кюфтетата:
1 кг картофи
150 г сирене
1 глава кромид лук
2 яйца
60 г краве масло
1 връзка магданоз
1 с.л. брашно
1 пакетче галета
Черен пипер и сол на вкус
300 мл олио
Продукти за соса:
3 с. л. майонеза
2 с. л. кисело мляко
1-2 скилидки чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне
Картофите се сваряват. Изваждат се, охлаждат се и се обелват. Намачкват се с вилица.
Прибавят се лукът, нарязан на ситно, яйцата, магданозът, натрошеното сирене и размекнатото краве масло.
Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се 1 с.л. брашно и всичко се омесва добре.
Готовата смес се оставя за около половин час в хладилника да стегне.
Оформят се кюфтенца от сместа и се овалват в галета.
Пържат се в предварително загрято олио, до получаване на златиста коричка.
Сосът се приготвя чрез смесване на разбито кисело мляко и майонеза, към които се прибавят пресованите скилидки чесън. Прибавя се сол на вкус.
Картофените кюфтета се сервират с олекотения с кисело мляко майонезен сос с чесън.